Muslimer føler seg utsatt for islamofobi over hele verden. Her fra en demonstrasjon i UK etter at Boris Johnson sa at kvinner i burka lignet på postkasser. Photo by Paul Grover/REX

Prosjektet «Intersecting flows of Islamophobia («INTERSECT»)» tar utgangspunkt i de siste tiårenes kraftige økning i anti-muslimske følelser og praksis (islamofobi) over hele verden.

Iselin Frydenlund er førsteamanuensis i religionsvitenskap ved MF og har blitt tildelt 10 millioner kroner fra Forskningsrådet (NFR) over tre år for å forske på islamofobi i et globalt perspektiv.

Islamofobi uttrykkes i alle kanaler, og er ikke bare et vestlig fenomen:

– Islamofobien er imidlertid ikke begrenset til «Vesten». Tvert imot, anti-muslimske følelser og vold mot muslimer er sterkt representert i andre deler av verden også, spesielt i India og i buddhistiske land i Asia hvor vold mot muslimske minoriteter er på vei oppover, forteller Frydenlund, og viser blant annet til etnisk rensing av rohingyaene i Myanmar.

Lite vitenskapelig oppmerksomhet
Empiriske bevis viser at islamofobi er et fenomen som brer seg langt utover lokale sammenhenger og må forstås som et transnasjonalt fenomen.

Derfor vil INTERSECT-forskerne studere islamofobi som et globalt fenomen «overført fra lokale kontekster gjennom ulike former for kommunikasjon, gjennom personer og i form av gjenstander.»

Vil utforske og teoretisere
– For det første skal vi utforske islamofobi som et globalt fenomen gjennom analyser av kryssende strømmer og nivåer. For det andre vil vi teoretisere islamofobi som et globalt fenomen. Til sist vil vi teoretisere hvordan islamofobiske dystopier endrer forestillinger om nasjonal identitet, forklarer Frydenlund.

Prosjektet vil hente forskere fra et bredt spekter av disipliner: religionsvitenskap, antropologi, medievitenskap og statsvitenskap.

– Prosjektet vil bane nye teoretiske og metodiske veier i studiet av nasjonalisme, religion og globalisering. Slik håper vi INTERSECT vil kunne føre til akademisk nybrottsarbeid, sier Frydenlund.