Omvendt voldsalarm legger byrden på den skyldige, og er en alarm der voldsutøver forbys å oppholde seg i nærheten av fornærmedes bosted, arbeidssted og andre faste oppholdssteder. Hvis den dømte trer inn i et område vedkommende ikke har anledning til å bevege seg i, vil alarmen automatisk utløses og gi politiet tilstrekkelig tid til å rekke fram og sikre fornærmede. Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Siden ordningen ble innført i 2013 har bare 16 personer blitt idømt omvendt voldsalarm i Norge, ifølge politidirektoratet. Fem er i bruk nå.

Siden februar 2013 har det vært 16 personer i Norge som er blitt underlagt såkalt elektronisk kontroll – omvendt voldsalarm, melder Stavanger Aftenblad. Per 1. mai var det fem omvendte voldsalarmer i bruk her til lands. Sørvest politidistrikt er blant de mer aktive regionene. Tre av de aktive alarmene i Norge nå er i Sørvest politidistrikt, opplyser politiinspektør Grete Winge.

– I forrige uke ble ytterligere en mann dømt til elektronisk kontroll i vår region, men denne dommen er foreløpig ikke rettskraftig, sier Winge.

annonse

Omvendt voldsalarm legger byrden på den skyldige, og er en alarm der voldsutøver forbys å oppholde seg i nærheten av fornærmedes bosted, arbeidssted og andre faste oppholdssteder. Hvis den dømte trer inn i et område vedkommende ikke har anledning til å bevege seg i, vil alarmen automatisk utløses og gi politiet tilstrekkelig tid til å rekke fram og sikre fornærmede.

Erfaringene generelt har vist at bruk av omvendt voldsalarm er svært effektivt. Erfaringene fra Norge tyder også på dette: Så langt har ingen av bærerne i Norge brutt kontaktforbudet.

I forrige uke uttalte riksadvokat Tor-Aksel Busch at han vil at påtalemyndigheten oftere skal benytte straffereaksjonen og at instansen nå får pålegg om dette.

annonse

Reaksjonsformen er særlig aktuelt i familievoldssaker, men vil kunne brukes i alle saker hvor noen har opplevd vold, overgrep eller andre krenkelser eller hvor det er fare for dette.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon