Sylvi Listhaug og Jon Helgheim. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
annonse
annonse

I forkant av Fremskrittspartiets landsmøte foreslo Sylvi Listhaug og John Helgheim kartlegging og tilsyn av landets koranskoler.

Det samme ba Stortinget regjeringen om å få på plass for omlag et år siden.

På spørsmål fra Dagsavisen om når et slikt tilsyn kan være klart, sier Barne- og familiedepartementet at de følge opp vedtaket i et forslag til ny lov for tros- og livssynssamfunn, men at det på dette tidspunktet er for tidlig å legge frem konkrete forslag.

annonse

– Det er ikke godt nok, sier Jon Helgheim, som er Frps innvandringspolitiske talsperson.

– Det er ikke valgfritt for en regjering å gjennomføre Stortingets vedtak. Det skal gjennomføres, og da blir det tilsyn, sier han til Dagsavisen.

Les også: Jon Helgheim om Resetts innvandringstall: – De andre partiene står for en politikk som vil gi enda høyere kostnader

annonse

Søndagsskoler

Helgheim er tydelig på at de nye reglene om tilsyn også vil gjelde søndagsskoler.

– Når vi lager et nytt regelverk som skal gjelde for religiøse skoler, så må det gjelde alle. Samtidig er jeg åpen på at det er koranskolene vi vil vite mer om

Tidligere kartlegging

En tidligere kartlegging av moskeer i Oslo gjort for nettavisen Utrop, tyder på at opplæringen i islam for barn og unge foregår bak «lukkede dører».

Målgruppen for koranskolene er barn fra seksårsalderen og oppover. Der får de opplæring frem til ungdomsskolen, før de deretter blir overført til ungdomsgrupper.

annonse

Svært vanlig

Resett-kommentator Shurika Hansen er selv norsk-somalier og ble sendt på koranskole i ungdommen.

– Hvor vanlig er det for muslimske foreldre i Norge å sende barna sine på koranskole?

– Jeg kjenner kun til det norsk-somaliske muslimske miljøet og der er det nesten uvanlig at barna ikke går på koranskole. Selv om mange foreldre ikke ønsker det, så er den sosiale utstøtelse de opplever avgjørende for valget om å sende sine barn til koranskole.

– Du ble sendt til koranskole selv. Hva foregår der og hva blir barna fortalt?

– I min tid ble vi fortalt mye som er i direkte strid med det jeg vil kalle en pedagogisk barneoppdragelse. Indoktrinering som går mest på at helvete bryter løs dersom du ikke er en god muslim for eksempel. Frykten for å brenne i helvete motiverer barn og ungdom til å være lojale mot islam.

– Tror du det er en god ide at staten følger nøyere med på hva som foregår i disse koranskolene?

– Det er helt sikkert en god idé at staten følger med på hva som egentlig foregår der, men jeg har ingen tro på at de vil lykkes. Staten og storsamfunnet generelt er en fiende, og de vil derfor bare finne på nye triks for å holde på med sine ting uten statlig innblanding.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon