Marine Le Pen. REUTERS/Stephane Mahe
annonse
annonse

Marine Le Pen og hennes høyreparti Nasjonal samling er størst i EU-valget i Frankrike, viser estimater. Like bak ligger Macron og hans koalisjon.

Nasjonal samling får en oppslutning på 23,5 prosent, viser estimater fra EU-valget. Hakk i hæl ligger president Emmanuel Macron og hans parti LREM med flere koalisjonspartier med 22,4 prosent, altså 1,1 prosentpoeng.

Marine Le Pen erklærte valgseier etter at de første valgdagsmålingene ble offentliggjort.

annonse
Krever nyvalg

– Det er en enorm ære å få den tilliten franskmennene har gitt oss gjennom å utpeke oss til landets største parti. Prognosene bekrefter den nye skillelinjen mellom globalister og nasjonalister i Frankrike og resten av verden, sier Le Pen søndag kveld.

Partilederen sier hun tror EU-valget er et frampek på seier for hennes parti i Frankrikes presidentvalg i 2022, og ber president Macron om å være proaktiv gjennom å oppløse nasjonalforsamlingen.

– Det er opp til republikkens president å ta konsekvensene av dette. Han har ikke noe annet valg enn å i det minste oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse nyvalg, sier Le Pen.

Oppslutningen om EU-valget i Frankrike var på 50,9 prosent.

annonse
Grønn framgang

Estimatene viser også en betydelig framgang for det grønne partiet EEVL, som har fått oppslutning på 13,1 prosent.

Sosialistpartiet og sentrumvenstre-alliansen får 6,4 prosent av stemmene på de foreløpige resultatene, mens Frankrikes tradisjonelle sentrumhøyre-parti Les Républicains får 8,2 prosent av stemmene.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon