Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Russland tilbyr Norge assistanse i meklingen mellom opposisjonen og regimet i Venezuela, som denne uka vil finne sted i Oslo.

Utenriksdepartementet bekreftet i helgen at utsendinger fra regimet og opposisjonen i Venezuela denne uka møtes til en ny runde med samtaler, en drøy uke etter at de sist var i Oslo.

Regimets delegasjon ledes ifølge nyhetsbyrået AP av Venezuelas utenriksminister Jorge Arreaza og president Nicolás Maduros nære rådgiver Jorge Rodríguez.

annonse

Opposisjonen er representert med visepresidenten i Venezuelas opposisjonskontrollerte nasjonalforsamling, Stalin Gonzalez, tidligere Caracas-ordfører Gerardo Blyde og tidligere transportminister Fernando Martínez Mottola.

Guaidós kone

Mandag sto også Fabiana Rosales, kona til Venezuelas opposisjonsleder og selvutnevnte president Juan Guaidó, på scenen under menneskerettskonferansen Oslo Freedom Forum. Det er ikke kjent om hun også skal delta under samtalene.

Guaidó har tidligere vært noe lunken til samtalene i Norge, men bekrefter at opposisjonen deltar.

annonse

– Vi må spille på alle strenger, vi må har et aktivt nærvær alle steder, sa han i helgen.

Maduro har ikke kommentert den siste samtalerunden, men har tidligere sagt at han er glad for Norges forsøk på å få i stand dialog og forhandlinger med opposisjonen.

– President Nicolás Maduro og Den bolivarianske revolusjonen vil få uttrykke sin takknemlighet overfor Norge for støtten til dialog for fred og suverenitet, sa Arreaza etter det forrige besøket i Oslo.

Russland vil på banen

Mandag kom også Maduro-regimets fremste støttespiller Russland på banen og tilbød seg å bistå Norge i forsøket på få mekle fram en politisk løsning for Venezuela.

– Russland applauderer kunngjøringen om fortsatt kontakt og ber alle land som er involvert i situasjonen i Venezuela om å slutte opp om denne prosessen, het det i en kunngjøring fra russisk UD, gjengitt av det spanske nyhetsbyrået Europa Press.

– Russland er villige til å yte assistanse til samtalene i Norge mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela, het det videre.

Ingen kommentar

Norsk UD ønsket mandag ikke å si om Venezuela-samtalene er i gang i Oslo, hvor de finner sted og hvem som deltar.

– Vi ønsker ikke å kommentere dette ut over det vi opplyste lørdag, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Kvammen Ekker til NTB.

annonse

– Norge roser partene for deres innsats, og vi verdsetter deres vilje til å finne en løsning, het det da i en kort kunngjøring fra utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon