Bilde av Karlsbroen i Praha. Shutterstock
annonse

Det tsjekkiske partiet til Tomio Okamura, Freedom and Direct Democracy, levde opp til forventningene ved EU-valget og endte på 9,1 prosent av stemmene.

Partiet ble stiftet i 2015 med kamp mot islam- innvandring og EU som hovedsaker, og får nå for første gang representanter i EU-parlamentet. Oppslutningen på 9,1 prosent var ikke langt unna partiet sensasjonelle valgresultat fra parlamentsvalget for to år siden, da partiet «kom fra ingenting» og bykset opp på 10,64 prosent i løpet av valgkampen, med sitt slagord «Nei til islam, nei til terror».

Størst i Tsjekkia var et annet relativt nydannet parti, ANO, ledet av statsminister Andrej Babiš, som regnes for å være et sentrum/høyre-parti. Det fikk en oppslutning på 21,2 prosent. ANO stilte I likhet med Freedom and Direct Democracy til valg for første gang ved parlamentsvalget i 2017.

annonse

Norgesvenn gjenvalgt

De tradisjonelle partiene i Tsjekkia gjorde det ikke spesielt godt, med det konservative Civic Democrats på 14.5%. Sosialdemokratene fikk ingen representanter. Det gjorde derimot piratpartiet med sine 13,95 prosent, også et parti som har seilt opp de siste årene.

Det kristeligdemokratiske partiet landet stabilt på 7,2 prosent, og to representanter. I Norge bør man kanskje merke seg at en av dem var norgesvennen og barnevernkritikeren Tomas Zdechovsky. Dermed må Norge regne med at trykket i kritikken mot barnevernet vil bli opprettholdt internasjonalt.

Det kristeligdemokratiske partiet er det av de «gamle» partiene i Tsjekkia som best har overlevd det politiske raset med nye partier de siste årene, sannsynligvis fordi partiet har en stabil velgermasse i noen få regioner. Tsjekkia er eller et av de mest sekulære landene i Europa.

Valgdeltagelsen var på 28,7 prosent, ca. ti prosent høyere enn forrige EU-valg, og blir av tsjekkiske medier fremstilt som høy.

 

annonse

 

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.