WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange sitter fengslet i London for brudd på britiske kausjonsbetingelser. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange er innlagt på sykeavdelingen i Belmarsh-fengselet i London, opplyser hans svenske advokat Per E. Samuelson.

Assange sitter fengslet i Belmarsh-fengselet i London for å ha brutt britiske kausjonsbetingelser. Samuelson møtte Assange fredag. Da tilbrakte han to timer med sin klient på fengselets sykeavdeling.

Assange er i så dårlig form «at det ikke går an å gjennomføre en normal samtale med ham», uttaler Samuelson til Upsala Nya Tidning.

annonse

I et brev til tingretten i Uppsala ber Samuelson om at domstolen utsetter møtet kommende mandag 3. juni. Da skal tingretten etter planen ta stilling til om Assange skal begjæres utlevert til Sverige.

Domstolen har ennå ikke tatt stilling til Samuelsons begjæring.

Svensk påtalemyndighet gjenopptok tidligere denne måneden voldtektsetterforskningen mot Assange, og vil ha ham utlevert til Sverige.

Anklagene om voldtekt og overgrep mot to kvinner går tilbake til 2010, samme år som WikiLeaks publiserte store mengder hemmeligstemplet materiale. Assange ble pågrepet i Storbritannia senere samme år, etter at han var blitt etterlyst av svenske myndigheter.

annonse

Assange ble deretter løslatt mot kausjon. I 2012 slo britisk høyesterett fast at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA, og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade. Der ble han pågrepet i april i år, og deretter fengslet i 50 uker for brudd på kausjonsbetingelsene fra 2012.

USA vil også ha ham utlevert. En britisk domstol skal behandle begjæringen 12. juni.

Fakta om Julian Assange

* Australske Julian Paul Assange (47) grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks.

* I 2010 publiserte WikiLeaks store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan, delvis i samarbeid med aviser som britiske The Guardian og amerikanske New York Times.

annonse

* I november 2010 ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

* Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

* I juni 2012 stadfestet britisk høyesterett at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

* I august 2012 ble han innvilget asyl i Ecuador, men britiske myndigheter nektet ham fritt leide ut av landet.

* 19. mai 2017 avsluttet svensk påtalemyndighet etterforskningen og opphevet arrestordren.

* I november 2018 avslørte amerikansk påtalemyndighet ved en glipp at han er tiltalt i USA.

* Ecuadors president siden mai 2017, Lenín Moreno, har anklaget WikiLeaks-grunnleggeren for gjentatte brudd på vilkårene for ambassadeoppholdet.

* 11. april 2019 trakk Ecuador tilbake beskyttelsen av Assange, og britisk politi gikk inn i ambassaden og pågrep ham. Samme dag offentliggjorde USA en tiltale om medvirkning til datainnbrudd.

annonse

* 1. mai ble han dømt i en britisk domstol til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012.

* 13. mai gjenopptok svensk påtalemyndighet voldtektsetterforskningen.

* 23. mai offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på spionasjeloven gjennom lekkasjene fra 2010.

* 28. mai opplyste Assanges advokat Per E. Samuelson at hans klient er innlagt på sykeavdelingen i Belmarsh-fengselet i London. Assange er i dårlig form og det er knapt mulig å gjennomføre en samtale med ham, ifølge Samuelson.

* 3. juni skal tingretten i Uppsala etter planen ta stilling til om Assange skal begjæres utlevert til Sverige.

* 12. juni behandles utleveringsbegjæringen fra USA i en britisk domstol.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon