Arsenals Alexandre Lacazette har scoret mange mål for Arsenal denne sesongen. Onsdag spiller han finalen i europaligaen mot Chelsea. Foto: AP Photo / Kirsty Wigglesworth / NTB scanpix.
annonse
annonse

Kun 12 kilometer skiller Arsenal og Chelsea til vanlig i London. De har reist 4600 kilometer til Baku når de møtes finalen i europaligaen onsdag.

En kombinasjon av lang reisevei, høye reisekostnader og få flyforbindelser gjør at kun en liten del av hovedstaden i Aserbajdsjan vil bli fylt opp med engelskmenn.

Det europeiske fotballforbundet (UEFA) har ikke bare fått kritikk for valg av arrangørby til finalen, men også for kun å tilby 6000 billetter til hver av klubbene. Olympic Stadium, der finalen skal spilles, har en kapasitet på 64.000 tilskuere.

annonse

Men både hos Arsenal og Chelsea har salget av billetter gått tungt, og som et resultat av dette har de to klubbene returnert et stort antall billetter som de ikke får solgt. Arsenal har returnert 2200, mens Chelsea ifølge nyhetsbyrået AFP kun har solgt 2000 av 6000 mulige.

Samtidig som UEFA forsvarer valg av arrangørby tar Arsenal turen til Baku uten midtbanespiller Henrikh Mkhitaryan. Armeneren frykter for sin egen sikkerhet på grunn av den politiske spenningen mellom Armenia og Aserbajdsjan.

Respekterer avgjørelsen

– Det er dårlige nyheter, men vi kan ikke gjøre noe med saken. Det er en personlig avgjørelse, og vi respekterer den, sier Arsenals hovedtrener Unai Emery.

Rent sportslig jakter ikke Arsenal bare et trofé, men også en plass i den pengesterke mesterligaen neste sesong. I serien ble det kun femteplass, og derfor er seier i finalen siste mulighet til å kvalifisere seg til turneringen.

annonse

Det røde London-laget spilte 19. sesonger sammenhengende i mesterligaen, før det har blitt europaliga de to siste sesongene.

– Mest av alt ønsker vi å ta del i øyeblikket sammen med våre supportere, med muligheten til å vinne et trofé og ha muligheten til å spille i mesterligaen neste sesong, sier Emery, som selv vant europaligaen tre år på rad som Sevilla-trener fra 2014 til 2016.

Spesiell kamp

Finalen vil bli spesiell for Petr Cech som kan runde av karrieren med å ta sitt siste trofé som spiller på bekostning av sin tidligere klubb. Cech vant 13 trofeer, inkludert europaligatittelen i 2013, gjennom elleve sesonger i Chelsea før han gikk til Arsenal i 2015.

Ifølge Sky Sports vil keeperveteranen returnere til Chelsea i en nyopprettet rolle som sportsdirektør fra sommeren.

Arsenal, som på seks forsøk aldri har vunnet mot et engelsk lag i en europeisk turnering, må i tillegg til Mkhitaryan også klare seg uten Aaron Ramsey (hamstring) og Danny Welbeck. Sistnevnte har vært ute med en ankelskade siden november.

annonse
Røk akillessenen

Chelsea, som allerede har kvalifisert seg til mesterligaen gjennom tredjeplass i serien, vet fortsatt ikke om N’Golo Kante blir skadefri i tide til å rekke finalen. Franskmannen sliter med en hamstringskade.

I tillegg er Ruben Loftus-Cheek og Callum Hudson-Odoi begge uaktuelle. Loftus-Cheek røk akillessenen i en treningskamp i USA nylig. Skaden er lik den stortalentet Hudson-Odoi (18) pådro seg i slutten av april.

Oppgjøret mellom Arsenal og Chelsea blir det tredje mellom klubbene denne sesongen. De vant begge sine hjemmekamper i serien, men onsdag spiller begge på bortebane i Aserbajdsjan.

– Vanligvis er kampene mot Arsenal åpne, sier Chelsea-manager Maurizio Sarri.

– Det er et veldig farlig lag offensivt. De er aggressive og dyktige i presset på motstanderens banehalvdel, så det er ikke enkelt å spille mot dem.

– Men vi ønsker trofeet, for spillerne, støtteapparat, fans og for klubben. Klarer vi det vil det vil dette ha vært en fantastisk sesong, sier Sarri før onsdagens London-derby i Baku.

Fakta om veien til europaligafinalen i fotball

Slik tok lagene seg til europaligafinalen i Baku onsdag:

annonse
Chelsea (England)

Gruppespillet: POAK (Hellas) 1-0 (b), 4-0 (h), Vidi (Ungarn) 1-0 (h), 2-2 (b), BATE Borisov (Hviterussland) 3-1 (h), 1-0 (b). Vinner av gruppe L.

16-delsfinale: Malmö (Sverige) 2-1 (b), 3-0 (h).

Åttedelsfinale: Dinamo Kiev (Ukraina) 3-0 (h), 5-0 (b).

Kvartfinale: Slavia Praha (Tsjekkia) 1-0 (b), 4-3 (h).

Semifinale: Eintr. Frankfurt (Tyskland) 1-1 (b), 1-1 (h), 4-3 på straffer.

Arsenal (England)

Gruppespillet: Vorskla (Ukraina) 4-2 (h), 3-0 (b), Qarabag (Aserbajdsjan) 3-0 (b), 1-0 (h), Sporting Lisboa (Portugal) 1-0 (b), 0-0 (h). Vinner i gruppe E.

16-delsfinale: BATE Borisov (Hviterussland) 0-1 (b), 3-0 (h).

Åttedelsfinale: Rennes (Frankrike) 1-3 (b), 3-0 (h).

Kvartfinale: Napoli (Italia) 2-0 (h), 1-0 (b).

Semifinale: Valencia (Spania) 3-1 (h), 4-2 (b).

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon