Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Salget av beroligende legemidler og sovemidler er redusert med nesten en tredel på ti år, viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

Salget av vanedannende angstdempende/beroligende og sovemiddel gått ned med 29 prosent i tiårsperioden 2009–2018. Tallene er basert på salg fra grossister til apotek, sykehus, sykehjem og dagligvarehandelen.

annonse

Rapporten viser samtidig er salget av det naturlige hormonet melatonin, som blir brukt ved søvnvansker, er nær tredoblet i samme periode. Det er ikke vanedannende.

– Vanedannende legemidler kan ha mange negative effekter, og over tid har det vært økt oppmerksomhet rundt forsvarlig utskrivning og rett bruk av disse medisinene, sier seniorrådgiver Solveig Sakshaug i Folkehelseinstituttet.

Grossistene solgte legemidler for 19,5 milliarder kroner i 2018. Omsetningen av legemidler til mennesker økte med tre prosent i 2018, mens volumveksten i doser var på 0,7 prosent.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.