Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
Salget av beroligende legemidler og sovemidler er redusert med nesten en tredel på ti år, viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.
annonse

Salget av vanedannende angstdempende/beroligende og sovemiddel gått ned med 29 prosent i tiårsperioden 2009–2018. Tallene er basert på salg fra grossister til apotek, sykehus, sykehjem og dagligvarehandelen.

Rapporten viser samtidig er salget av det naturlige hormonet melatonin, som blir brukt ved søvnvansker, er nær tredoblet i samme periode. Det er ikke vanedannende.

– Vanedannende legemidler kan ha mange negative effekter, og over tid har det vært økt oppmerksomhet rundt forsvarlig utskrivning og rett bruk av disse medisinene, sier seniorrådgiver Solveig Sakshaug i Folkehelseinstituttet.

annonse

Grossistene solgte legemidler for 19,5 milliarder kroner i 2018. Omsetningen av legemidler til mennesker økte med tre prosent i 2018, mens volumveksten i doser var på 0,7 prosent.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon