(Photo by ANDREJ ISAKOVIC / AFP)
Serbia har satt forsvaret i beredskap etter meldinger om at politiet i Kosovo har aksjonert i serbiskdominerte områder i den tidligere serbiske provinsen.

 

annonse

Politiaksjonen har satt sinnet i kok på serbisk side og ytterligere økt spenningsnivået i regionen. NATOs Kosovo-styrke KFOR ber befolkningen besinne seg og sier de følger med på det politiet foretar seg.

KFOR har så langt ikke hevet beredskapen, opplyser styrkens talsmann Vincenzo Grasso.

Statlig serbisk TV meldte tirsdag at spesialstyrker fra kosovisk politi «styrtet inn» og pågrep flere personer nord i Kosovo.

Den serbiske regjeringens talsmann Marko Djuric hevder formålet med politiaksjonen er å skremme og presse serbere ut av Kosovo. Han mener den er en trussel mot fred og stabilitet i regionen.

Kriminalitet

Myndighetene i Kosovo omtaler imidlertid det hele som en aksjon rettet mot kriminelle.

– En operasjon rettet mot smuglere og organiserte kriminelle gjennomføres i kommuner i nord, sier statsminister Ramush Haradinaj. Aksjonen pågår i Mitrovica-området.

– De som er innblandet i ulovlige aktiviteter, vil havne bak lås og slå, skriver Kosovos president Hashim Thaci på sin Facebook-side. Han sier politiet ikke går etter etnisitet.

Serbia mistet kontrollen over Kosovo etter at NATO grep inn i konflikten i landet i 1999. Landet anerkjenner ikke Kosovos uavhengighetserklæring fra 2008.

Enklaven i nord er preget av en situasjon der serberne, som støttes av Beograd, avviser styring fra Pristina. Det har ført til en oppblomstring av organisert kriminalitet, siden det er enkelt å søke tilflukt fra kosovisk politi ved å ta seg inn i området.

Krisemøte

Kosovo beskylder Serbia for å blande seg inn i det som skjer i enklaven, mens serbiske myndigheter mener albanerne, som dominerer i Kosovo, plager den serbiske befolkningen og vil presse dem vekk fra sine hjem.

Serbias president Aleksandar Vucic har beordret forsvaret til å være i full beredskap etter politiaksjonen. Tirsdag ble det holdt et møte i regjeringens øverste sikkerhetsorgan der situasjonen ble diskutert.

Ifølge serbisk TV skal Vucic ha orientert EU om at landet vil reagere hvis ikke de kosoviske politistyrkene trekkes ut av Nord-Kosovo.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.