Jean-Claude Juncker flyr privatfly for millioner, krever at vanlige folk skal tenke på miljøet
annonse

I høst skal hele lederskapet i EU skiftes ut. Men også nasjonalt skjer det store endringer.

Den 31. oktober går Jean-Claude Juncker av som president for EU-kommisjonen. Én måned etter, den 30. november, går Donald Tusk av som president for Det europeiske råd.

Prosessen med å finne deres etterfølgere er nå i gang for fullt.

annonse

Men også blant stats- og regjeringssjefene rundt bordet på EUs toppmøter skjer det nå betydelige utskiftinger, påpekes det i avisa Financial Times.

Det kan føre til endringer i den politiske maktbalansen i Europa.

På vei ut

Flere ledere nærmer seg sin avgang:

* Theresa May kunngjorde nylig at hun går av som partileder for De konservative i Storbritannia. Hun går av som statsminister når en ny partileder er valgt.

* Dalia Grybauskaite går av etter ti år som president i Litauen. Den nye presidenten, Gitanas Nauseda, tas i ed i juli.

* Juha Sipilä er på vei ut som statsminister i Finland. Koalisjonsforhandlingene etter valget er nå i sluttfasen, og en ny statsminister kan komme på plass allerede neste uke.

annonse
I faresonen

Andre ledere er truet, men har fortsatt – iallfall i teorien – en sjanse til å klare seg:

* Charles Michel gjorde det dårlig i valget i Belgia. Han blir sittende som fungerende statsminister inntil videre, men sannsynligheten er stor for at han etter hvert må tre til side.

* Lars Løkke Rasmussen kjemper innbitt for å vinne valget i Danmark neste uke og bli sittende som statsminister, men meningsmålingene har opposisjonsleder Mette Frederiksen som klar favoritt.

* I Hellas skal det holdes nyvalg i juli. Det kan bli slutten for statsminister Alexis Tsipras.

* Viorica Dancila er i faresonen som statsminister i Romania på grunn av en korrupsjonsskandale som denne uka førte til fengsling av partileder Liviu Dragnea.

annonse

* I tillegg er Leo Varadkar i faresonen som statsminister i Irland, der ryktene vokser om at nyvalg kan være på trappene.

Nye navn

I andre land igjen har det allerede skjedd endringer:

* Hartwig Löger har overtatt som fungerende statsminister i Østerrike etter at Sebastian Kurz ble kastet tidligere denne uka. Kurz håper på comeback når det holdes valg i september.

* Krisjanis Karins overtok som statsminister i Latvia i januar. Denne uka skal det også velges ny president etter Raimonds Vejonis.

* I Slovakia tas Zuzana Caputová i ed som president i juni. Men det er statsministeren som representerer Slovakia på EUs toppmøter.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.