Justisminister Jøran Kallmyr. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

UDI mener at en au pair fra Filippinene har arbeidet ulovlig hos justisminister Jøran Kallmyr (Frp). 10. mai måtte hun forlate Norge.

Det var Aftenposten som avslørte saken onsdag.

– Det kan hende jeg har vurdert regelverket feil, sier Kallmyr til avisen.

Au pairen flyttet inn hos familien Kallmyr i august i fjor, da justisministeren fortsatt jobbet som advokat. I mai i år ble hun bedt om å forlate landet med én dags frist, noe hun gjorde.

Den siste uken er hun blitt varslet om at hun kan bli utvist fra Norge og hele Schengen-området på grunn av ulovlig opphold og arbeid hos justisministeren, ifølge Aftenposten.

UDI opplyser til NTB at de ikke kan uttale seg om saken på grunn av taushetsplikt.

– På generelt grunnlag kan jeg si at saker av denne typen kan føre til reaksjoner overfor vertsfamilien, men vi behandler alle slike saker individuelt før vi vurderer eventuelle reaksjoner, sier avdelingsdirektør Karl Erik Sjøholt.

Avviser at hun arbeidet før tiden

Stridens kjerne dreier seg om hvorvidt au pairen utførte arbeid eller ikke hos familien Kallmyr i perioden fra 22. august til 12. oktober. Hun flyttet nemlig inn før hun hadde møtt opp for å levere dokumentasjon og søke om ny au pair-tillatelse hos politiet.

Kallmyr avviser at hun arbeidet hos dem i denne perioden.

– Vi har hele tiden visst, både vi og au pairen, at hun ikke kunne arbeide som au pair hos oss fram til hun fikk levert søknaden personlig hos politiet, sier justisministeren i en uttalelse sendt til NTB.

Etter 12. oktober begynte den filippinske kvinnen å jobbe som au pair. Den 9. mai fikk familien vite at hun ikke har fått fornyet oppholdet sitt. Hun fikk også en utreisefrist, som ble overholdt, ifølge Kallmyr.

– Vi har etter beste evne fulgt de anbefalinger og råd vi har fått underveis i prosessen. Dersom det er begått feil i forhold til utlendingsloven, skal jeg være den første til å beklage dette, sier han.

Advokat: – Virker som misforståelse

Au pairens advokat, Ingvild Boe Hornburg, synes saken er litt uforståelig. Hun vil nå sette seg ned og skrive et brev til UDI.

– Dette virker som en stor misforståelse, fordi au pairen har bodd hos familien Kallmyr i påvente av å søke opphold. UDI har lagt til grunn at hun har jobbet, men det har hun ikke, og det har hun heller ikke sagt. Hun var gjest, sier Hornburg til NTB.

– Hva gjorde hun som gjest?

– Barna var i barnehagen. Det var ikke hun som hentet dem. Hun lagde seg egen mat, vasket tøyet. Hun brukte hjemmet, men har ikke forklart at hun jobbet, sier Hornburg.

Vil trolig ikke tilbake til Norge

Au pairen har ifølge Hornburg fortalt at hun fikk opplæring i hvordan det er å være i en norsk familie hjemme hos justisministeren i den første perioden.

– UDI har tolket dette som hun har utført arbeidsoppgaver som au pair. Jeg kan ikke skjønne at hun har gjort noe som helst galt.

Ifølge advokaten ønsker klienten trolig ikke å komme tilbake til Norge etter den behandlingen hun har fått, men hun kjemper nå for å ikke bli utvist fra hele Schengen-området, slik hun har fått varsel om.

Som justisminister er Kallmyr øverste leder for UDI og for håndheving av utlendingsloven. Kallmyr sier han nå vil ha egen habilitet vurdert når det gjelder egen håndtering av alle spørsmål knyttet til au pair-ordningen.

Statsminister Erna Solberg sier til Aftenposten at hun fortsatt har tillit til Kallmyr.

– Må dokumentere

SVs Karin Andersen forventer at Kallmyr legger alle kortene på bordet i saken.

– Nå må Kallmyr dokumentere at alt han har gjort er fullt lovlig, ellers ligger han også tynt an, sier Andersen i en epost til NTB.

Kallmyr er Frps sjuende justisminister siden 2013.

– Det må vel snart være nok, selv for Erna Solberg, når det gjelder tålmodigheten med Frp som voktere av lov og orden, sier Andersen.

Partiet hennes har flere ganger foreslått å avvikle au pair-ordningen.

Ap-nestleder Hadia Tajik sier til NRK at hun bare kjenner Kallmyrs sak fra mediene.

– Det er klart at det ser ikke heldig ut når han som har ansvaret for at norske lover og regler blir fulgt, selv ikke ser ut til å ha overholdt regelverket i denne konkrete saken, sier hun.