VG. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
annonse

Nasjonaldemokrater har vunnet store seire i EU valgene over autoritære og antidemokratiske krefter som ønsker å undergrave nasjonaldemokratiet.

Viktor Orbán og hans Fidesz har vunnet over halvparten av stemmene i Ungarn.

Dette synes å være for mye for VG, og de lager overskriften: – Skremmende at vi lar oss lede av en løgnhals, i en artikkel skrevet av Harald Berg Sævereid, en mann med over 35 års erfaring som journalist.

annonse

Ofte når vi leser VG er det vanskelig å vite hva som er en nyhetsartikkel og hva som er en kommentar. I denne artikkelen setter Sævereid inn sine personlige meninger innimellom utvalgte sitat. Til tross for at Sævereid har lang erfaring som journalist, ser hans artikkel mer ut som en meningsytring, en kommentar, forkledd som en nøytral nyhetsartikkel.

Det er naivt å tro at det finnes nøytral journalistikk, heller ikke på Resett. Journalister skal selvfølgelig tilstrebe å være så balanserte som overhodet mulig, men allerede når de velger et emne og intervjuobjekter, har de tatt subjektivt stilling til de de skriver om. Sævereid hadde stått seg bra på å ikke seile under falskt flagg. Det hadde vært ryddigere om han hadde skrevet artikkelen som en kommentar.

Artikkelen til Sævereid starter greit, hvor han på klassisk VG måte har satt seg i en taxi for å finne «folkestemmen», altså intervjuobjekter som passer til journalistens agenda og historiefortelling. Her kan vi lese at Andras Miko er skremt over Orbán. Greit nok, men Miko representerer kun en minoritet i Ungarn som er kritisk til Orbán.

For å fremstå som en nøytral journalist har funnet frem til en talsmann for Orbán som han siterer. Hadde sitatene fått tale for seg selv, hadde det vært greit, selv om utvalget av sitater selvfølgelig også er subjektivt. Kommentaren før sitatet viser tydelig at VG journalisten har en sterk agenda og en politisk slagside. Han skriver:

«Da VG snakket med statsminister Viktor Orbans pressetalsmann, dr. Zoltan Kovacs, ofte omtalt som «en glatt spinndoktor», ga han til kjenne mye av den selvsikkerheten og arrogansen som Orban-regimet ofte blir beskyldt for (å) utvise.»

At politiske meningsmotstandere og de fleste journalister lojale til den anti-demokratiske globalismen i VG og andre hovedstrømsmedier kanskje ser på Orbán en «en glatt spinndoktor», kan kanskje stemme, men dette er ikke et sitat Sævereid tillegger noen.  Han legger altså sin egen mening inn i kommentaren før sitatet.

annonse
annonse

Det er også problematisk at VG i en artikkel som gir inntrykk av å være en nyhetsartikkel omtaler Ungarns lovlige og demokratisk valgte regjering for et regime, oftest brukt i en negativt for å stemple meningsmotstandere som autoritære og antidemokratiske.

La det ikke være klinkende klart at denne epistelen er en kritisk meningsytring om VGs journalistikk og politiske agenda. Dette du leser nå er altså ikke en nøytral nyhetsartikkel, og ikke la deg lure hvis hovedstrømsmediene gir inntrykk av nøytral journalistikk.

Sævereid er selvfølgelig ikke alene i VG med å ha sterke politiske slagsider i sin politiske journalistikk. Lars Joakim Skarvøy diktet opp sitater fra en kvinne som angivelig skulle ha vært et overgrepsoffer av Trond Giske. Heldivis skrev Resett og andre godt om den saken.

VG har Norges beste journalister i sin stab, og det er prisverdig at de har ressurser til å avdekke for eksempel den rystende Tolga-saken hvor tre brødre ble stemplet som psykisk utviklingshemmede, som journalistene fortjent fikk priser for. I sportsjournalistikk er de også gode.

Men når det kommer til politisk journalistikk, er det ingen grunn til å ha tillit til VG.

annonse

Selvfølgelig får Sævereid flengende kritikk i kommentarfeltet under sin artikkel. En av de mest anbefalte kommentarene fra Nils Petter Wathne sier det meste: «Denne artikkelen et enda ett bevis på at VG ikke driver med journalisme men politisk aktivisme.»

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon