Lily Bandehy. Foto: Paul Weaver

Det som skjer i dag 2019 med FRP og dårlig oppslutning på 7.7 prosent minner meg på det som skjedde med SV i 2013. Det er rart at Siv jensen ikke klarte å lære fra Kristin Halvorsen periode.

annonse

I 2005 til 2013 satt SV sammen med Arbeiderpartiet (Ap) og Senterpartiet (Sp) i den rødgrønne regjeringen. SVs daværende partileder var finansminster til 2009 og kulturminister etter det. Da Sv gikk med på Soria Moria-erklæringen og sa ja til oljevirksomhet i Barensthavet, og deltagelse i krigene i Afghanistan og Irak, snudde de ryggen til sine velgere.

Kristin Halvorsen sa i 2011 ja til bombing av Libya også. En beslutning som daværende regjeringen hadde tatt over telefon. Norske F-16 fly slapp 600 bomber over Tripoli i løpet av to måneder, det skulle «beskytte sivile» og SV hadde sagt ja til det uten å protestere.

Det å sitte i den rødgrønne regjeringen og si ja til Norges krigføring, resulterte i at SV nesten kom under sperregrensen under stortingvalget i 2013, og til og med i dag – seks år senere – sliter SV med å få sine velgere tilbake.

FrP i regjering

I 2013 dannet FrP og Høyre regjering, med støtte fra KrF og Venstre. En jublende FrP-leder og fersk finansminister begynte karrieren med utsagnet «Morna Jens», som hun senere måtte beklage.

Siv jensen har gjentatt de samme feilene som Kristin Halvorsen. Siv Jensen glemte alt FrP hadde lovet sine velgere hvis de stemte henne og partiet inn i regjeringskontorene. Alt som hun hadde protestert mot da FrP var i opposisjon: boligskatt, eiendomsskatt, burka i det offentlige rom, bompenger, eldreomsorg, alt ble glemt.

Siv jensen ga hele rattet til Erna Solberg og ble til en løpegutt som bare nikket ja. Den dagen Siv Jensen sto på talerstolen og gikk i regjering, glemte hun grasrota. Hun glemte dem og nedvurderte sine velgeres evne til å skille mellom prat og praksis.

Mistet oppslutning

Siv jensen lovet mye og leverte veldig lite til FrPs velgere. Dette bidro til at FrP mistet oppslutning i ulike målinger, og i det neste valget er det ingen som kan hjelpe FrP til å trekke velgere til partiet. Fordi de stoler ikke lenger på FRP.

Hverken Sylvi Listhaug eller Christian Tybring Gjedde kan redde FrP så lenge Siv Jensen er partileder. Hvis Siv jensen hadde stemt mot ulike avgifter, sentralisering av politiet og helsevesenet, nedleggelse av lokalsykehus, mer bomveier og bompenger og mange andre saker som FrP hadde lovet folket under valgkampen i 2013, eller hvis FrP hadde trukket seg ut av regjeringen og gått i opposisjon: Da kunne de fått flere velgere, kanskje til og med stjålet velgere fra Høyre og Sp. Men i dag FrP har blitt en lyseblå kopi av Høyre, og velgere kommer ikke å gjøre samme feil for tredje gang. I hvert fall ikke med Siv jensen på toppen av partiet.

Det eneste som kan få FrP-velgerne tilbake til partiet er at Siv Jensen trekker seg som partileder og mediaansikt for FrP, og overlater ledelsen til Sylvi Listhaug.

Siv jensen kunne ha vært en god bilselger, men ikke en god partileder. For en politiker må vise lojalitet mot sine velgere. Det er velgerne som har stemmesedler. Og de har god vurderingsevne.

«Morna Siv». Du har et valg: gå av for å redde partiet eller dra FrP ned mot sperregrensen i neste valg.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.