Seyran Ateş. Foto: AP Photo/Michael Sohn
annonse
annonse

En muslimsk forfatter går hardt ut mot fundamentalismen i islam, og mener religionen behøver en reformasjon. 

Den tyrkisk-kurdiske forfatteren Seyran Ateş, som er bosatt i Tyskland, er for tiden i Oslo for å lansere sin bok Islam trenger en seksuell revolusjon. I et intervju med Aftenposten advarer hun for at bokstavtro og fundamentalistisk islam vokser seg sterkere.

– De radikale kreftene i islam er blitt rikere og mektigere, også i Europa. Flere barn helt ned til barneskolen bruker sjal og faster under ramadan. Det er ikke en positiv utvikling, sier Ateş.

annonse

Les også: Høyskoleansatt omtalte islam negativt på Facebook – ble varslet om til skoleledelsen

Skam

Hun kom fra Tyrkia til Tyskland da hun var seks år gammel. I boken forteller hun om en skam forbundet med seksualitet, som var uforståelig for henne. For eksempel nevner hun at muslimske jenter ikke kunne spise banan offentlig, mens gutter kunne klø seg i skrittet uten at dette ble ansett for å være problematisk. Likevel slår hun fast at dette var en annen tid. Hijab på skolen var utenkelig, og det var ingen som hadde hørt om burkini. Ateş mener det er viktig å minne om at det var slik det var på 70-tallet. 

annonse

– Vi må våkne opp, for barnas skyld. Jeg har ikke noe problem med at kvinner bruker hijab hvis de ønsker det selv. Men å dekke til små barn er å seksualisere dem, og det vil jeg ikke akseptere, sier hun

Ortodokse muslimer

– Jeg generaliserer de ortodokse muslimene. Det står jeg ved. Jeg generaliserer de konservative lederne, mullaene, kongene og det samfunnet de ønsker å skape. Men bak dørene og gardinene er revolusjonen allerede i gang. Lesbiske kvinner i Egypt lever sammen, men later som de er venninner. Alle vet om festene i Iran der unge muslimer tar av seg sløret. Det er en kamp for frihet, mener Ateş.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon