Martin Luther King, Jr. (1929-1968). Foto: Granger/REX (8715598a)

Hemmelige FBI-opptak anklager Martin Luther King Jr. (MLK) for å le mens han bevitnet en voldtekt. Han skal dessuten ha hatt 40 forhold utenfor ekteskapet.

annonse

De sensasjonelle påstandene kommer ifølge Daily Mail fra forfatteren David Garrow, vinner av Pulitzer-prisen, som har skrevet biografi om King. Han har analysert opptakene, og mener offentliggjøring av innholdet vil føre til en «smertelig historisk revurdering» av den berømte forkjemperen for menneskerettigheter.

Overvåkningsopptakene holdes innelåst i en safe i USAs nasjonalarkiv, og skal ikke gjøres tilgjengelig for offentligheten før i 2027. Men David Garrow har fått tak i FBIs utskrifter og sammendrag av de ulike hendelsene.

Les også: USA mintes Martin Luther King Jr.

Beordret av J. Edgar Hoover

Den mektige og fryktede FBI-direktøren J. Edgar Hoover beordret overvåkningen av King for å underminere hans makt, og på grunn av frykt for at King var knyttet til kommunistpartiet.

I et tilfelle oppholdt King seg på et overvåket hotellrom sammen med pastoren Logan Kearse og flere kvinner. Ifølge FBI-dokumentene oppsto en diskusjon blant de to om hvilke av kvinnene som egnet seg best for «naturlig eller unaturlig sex».

Videre står det: «Da en av kvinnene protesterte, ble hun umiddelbart voldtatt av pastoren» mens King angivelig «så på, lo og kom med gode råd», mens voldtekten pågikk.

Dokumenter beskriver også en rekke utenomekteskapelige forhold, også i form av rene orgier som involverte prostituerte. Det finnes også påstander om at King fikk en datter med en hemmelig kjæreste i Los Angeles. Både mor og datter lever, men nekter å snakke med Garrow.

Utsvevende liv

At Martin Luther King Jr. levde et utsvevende liv har for så vidt vært kjent lenge. Men Garrow, som har brukt måneder på å gå gjennom materialet, sier at han ikke ante hvor utstrakt og stygt det var. Særlig den likegyldigheten King viste i møte med voldtekt sjokkerer forfatteren, som mener en historisk revurdering er nødvendig:

– Dette er en fundamental utfordring til hans historiske status, og krever en komplett og omfattende historisk revurdering.

King ble myrdet i 1968 av James Earl Ray, men mange konspirasjonsteorier mener han ble drept etter ordre fra myndighetene.

Her kan du se Martin Luther King Jr. holde den berømte talen I have a dream:

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.