Ungarns statsminister Viktor Orbán (i midten) vil ikke at partiet hans beveger seg lenger til høyre i EU-parlamentet. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix

Ungarns regjeringsparti Fidesz regner ikke med å samarbeide med ytre høyregruppen til Italias innenriksminister Matteo Salvini i EU-parlamentet.

annonse

Samtidig har Ungarn overraskende kunngjort at en ny rettsreform, som EU-kommisjonen har vært svært kritisk til, ikke vil bli gjennomført, melder nyhetsbyrået Reuters.

Rettsreformen har vært den viktigste årsaken til konflikten med EU, som mener at deler av reformen truer demokratiet og rettssikkerheten.

Det er dessuten første gang at det ungarske regjeringspartiet utelukker å samarbeide med den høyreorienterte og EU-skeptiske ytterfløyen i EU-parlamentet.

Orbans kontorsjef Gergely Gulyas begrunner avgjørelsen med at gruppen består av medlemmer som Ungarn ikke kan samarbeide med, men uten å utdype hvem han sikter til.

Det betyr at partiet til statsminister Viktor Orbán blir værende i EU-parlamentets største gruppe EPP, som blant annet består av tyske kristendemokrater og en rekke andre konservative partier.

Tidligere i mai sa Orban at han var på jakt etter måter å samarbeide med Matteo Salvinis gruppe på, men han lot spørsmålet stå åpent om hvorvidt han ville at Fidesz skulle slutte seg til ytre høyregruppen.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.