Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Eleven ved Vassbonn skole som var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse, døde torsdag 30. mai, opplyser Oppegård kommune i en pressemelding.

– Det er med dyp sorg vi mottok budskapet om at barnet som var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse er død, sier ordfører Thomas Sjøvold i Oppegård kommune i Akershus.

Han sier at han har dyp medfølelse for familien.

Eleven som døde var 9 år og gikk på 4. trinn ved Vassbonn skole. Skolen vil åpnes for klassen søndag, og vil også ha en åpen samling mandag etter skoletid.

Rundt 35 personer, blant annet 9-åringens klassekamerater, har fått antibiotika etter at eleven fikk konstatert smittsom hjernehinnebetennelse onsdag. Kommuneoverlegen i Oppegård opplyser i pressemeldingen at disse vil bli vaksinert i løpet av de nærmeste dagene, og at kommunen har vært i kontakt med dem det gjelder.

– Vi mener å ha identifisert dem det gjelder, men er du i tvil, ta kontakt med smittevernkontoret, sier kommuneoverlege Dianne Lustvee Steenberg, som understreker at det er svært liten risiko for å bli syk.

Hjernehinnebetennelse er en infeksjon i hinnene rundt hjernen og ryggmargen. Ofte utvikles sykdommen fra en forutgående luftveisinfeksjon. Typiske symptomer er blant annet høy feber, nedsatt allmenntilstand, hodepine, nakkestivhet, muskel- og leddsmerter. Ofte skjer det en betydelig forverring av tilstanden på kort tid.

Fakta om hjernehinnebetennelse

* Hjernehinnebetennelse er en alvorlig infeksjonssykdom som skyldes at bakterier kommer over i blodet. Sykdommen er sjelden, og i de fleste tilfellene skjer smitten fra friske bærere.

* Overføring av smitte skjer via såkalt nærdråpesmitte, for eksempel ved kyss og drikking av samme flaske.

* Hjernehinnebetennelse er akutt og utvikler seg i de fleste tilfeller raskt.

* Mer enn 97 prosent av tilfellene er enkeltstående. Når det opptrer et tilfelle nummer to, inntreffer dette som regel fra få dager til få uker etter det første.

* Alle kan få sykdommen, men det er særlig barn under 5 år og ungdom mellom 13 og 20 år som blir rammet. (Kilde: Folkehelseinstituttet og Norsk Helseinformatikk)