Statsminister Erna Solberg tok morgengymnastikken i Camp Bifrost under sitt besøk til de norske FN-soldatene i Bamako i Mali. Soldatene deltar i FNs fredsbevarende operasjon i Mali. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
annonse
annonse

I dirrende hete opp mot 50 varmegrader og mer jobber et 80-tall norske soldater for å sikre det norske bidraget til FNs fredsbevarende operasjon i Mali.

Messen i den norskdrevne Camp Bifrost er fylt til randen denne kvelden. Leiren har fått besøk av statsminister og forsvarsminister, og mange vil høre hva de prominente gjestene har å si.

Ved et av bordene sitter veterinæren Sol (35) fra Oslo, påtroppende camp commander Malene (30) fra Malvik i Trøndelag, og nestsjef i vakt og sikkerhet, Marte (29) fra Bergen.

annonse

De er alle enige om at det er et bra oppdrag å være på, til tross for den intense varmen.

– Heten kan være et problem, men man venner seg til det og tilpasser seg, forteller de til NTB. Det er viktig å hvile mye når man ikke har vakt, og å trene forsiktig, forteller de. Det går med flere liter drikkevann per person hver dag. Gjerne rett fra fryser og inn under uniformsryggen.

Todelt oppdrag

Det norske bidraget til MINUSMA er todelt. Det ene er transportbidraget, som Norge har dette halvåret og som utgjøres av et Hercules-fly og et 60-tall personer. Dette bidraget går på rotasjon hvert halvår mellom flere land.

I tillegg driver Norge leiren Camp Bifrost. Denne leiren drives av norsk personell på permanent basis, uavhengig av hvilket land transportbidraget kommer fra.

annonse
God stemning og streng hygiene

Kveldsmørket har lagt seg tungt over leiren, som ligger utenfor Malis hovedstad Bamako. Nesten like tungt er den sure røyken fra alle søppelbålene som lokalbefolkningen brenner langs veier og jorder mellom byen og leiren.

Men inne i leiren er stemningen god. Her jobber et 20-tall fagfolk med vakthold og med å holde leiren i gang. En av dem er veterinæren Sol, som har ansvar for blant annet matsikkerhet og hygiene. For å hindre sykdom og at skadedyr kommer inn, er det svært strenge hygienetiltak i leiren. Hun har også ansvaret for den norske tjenestehunden som er her.

– Han takler varmen bra, sier hun og legger til at hunden har eget spesialbur med aircondition.

Fasilitetene i leiren er god, ikke bare for hunden men også for soldatene. Maten i messa er visstnok Afrikas beste, ifølge noen. Og alle har hvert sitt lille krypinn i teltene der de sover, der de kan trekke ned glidelåsen og få litt privatliv. Deilig og nødvendig, sier påtroppende camp commander Malene. Hennes jobb er å sørge for driften av leiren, at alle har mat og vann og telt. Her er også aircondition og god tilgang på internett.

Farlig oppdrag

For det er ingen tvil om at standarden i den norske leiren er noe helt annet enn det mange av de andre FN-soldatene som kommer fra for eksempel Burkina Faso, Bangladesh eller Tsjad. Det er blant disse at tapstallene er størst.

annonse

– Det snakkes mye om at MINUSMA er FNs farligste pågående oppdrag, sier Malene. Men hun understreker at det ikke gjelder for den norske styrken. Mali er et stort land, og det er i nord at sikkerhetssituasjonen er mest alvorlig.

– De norske soldatene er godt trent og godt utstyrt, og alle er her frivillig, i motsetning til FN-styrkene som holder til lenger nord i landet, påpeker Sol.

Nestsjef for vakt og sikkerhet, Marte, sier imidlertid at sikkerhetsrisikoen er noe hun tenker på. Hennes jobb er å sørge for sikkerheten til Hercules-flyet og mannskapet som frakter varer og personell til Nord-Mali.

– Det må vi jo gjøre. Det er et farlig oppdrag, men ikke for oss. Vi er godt trent og godt forberedt.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon