WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange ble fengslet tidligere i år etter å ha tilbrakt flere år i Ecuadors ambassade i London. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange (47) er blitt utsatt for langvarig psykologisk tortur, mener Nils Melzer, FNs spesialrapportør mot tortur.

– Det er åpenbart at Assanges helse er blitt alvorlig påvirket av det ekstremt fiendtlige og vilkårlige miljøet han er blitt utsatt for i en årrekke, sier Nils Melzer.

Han besøkte Assange i fengsel sammen med medisinske eksperter tidligere mai.

annonse

– I tillegg til fysiske lidelser viste Assange alle symptomer på å ha blitt utsatt for varig psykologisk tortur, inkludert ekstremt stress, kronisk angst og intense psykologiske traumer, sier Melzer.

– Den samlede effekten kan kun beskrives som psykologisk tortur, sier han.

Assange kan risikere dødsstraff hvis Storbritannia utleverer ham til USA, advarer Melzer videre.

Assange søkte i 2012 tilflukt ved Ecuadors ambassade i London for å unngå å bli utlevert til Sverige, der han var mistenkt for seksuelle overgrep.

annonse

Han ble pågrepet tidligere i år da Ecuador trakk tilbake beskyttelsen og er nå fengslet i 50 uker for å ha brutt kausjonsbetingelsene.

USA krever Assange utlevert for brudd på spionasjeloven gjennom publisering av store mengder amerikanske diplomatiske og militære dokumenter.

– Dette kan resultere i livsvarig fengsel, muligens til og med i dødsstraff, hvis nye tiltalepunkter kommer til senere, advarer Melzer.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon