Norge under okkupasjonen 1940-45. Fangeleiren Grini i Bærum ved Oslo, hvor politiske fanger ble internert. Fangene oppstilt. (Bildet er sannsynligvis tatt ved frigjøringen 8. mai 1945) Samme dag ble de første nye norske fangene satt inn, mistenkt for samarbeid med okkupasjonsmakten, leiren skiftet navn til Ilebu.

Om lag 44.000 nordmenn satt i fangenskap under annen verdenskrig. Nå opprettes et digitalt arkiv over fangene.

Dermed kan man søke på navn, stedsnavn og fangeleir i arkivet og få informasjon om alle dem som satt fanget, opplyser stiftelsen Falstadsenteret.

Falstadsenteret og Arkivet, to av de nasjonale freds- og menneskerettighetssentrene i Norge, står bak databasen på hjemmesiden til Norsk digitalt fangearkiv.

Regjeringen har bevilget 1,7 millioner kroner til prosjektet som vil være klart til 75-årsmarkeringen av frigjøringsjubileet i mai neste år.

– Vi er stolt over at regjeringen gjennom sin bevilgning støtter arbeidet med å bevare og synliggjøre historien til alle norske menn og kvinner som satt i fangenskap under annen verdenskrig, sier Christian Wee, som er direktør for Falstadsenteret, og Audun Myhre, som er direktør i Arkivet.

De viser til at det blir enda viktigere at fangenes historier blir tilgjengelige digitalt etter hvert som tidsvitnene forsvinner.

Det digitale fangearkivet skal i første fase være en database over nordmenn som satt i fangenskapet i Norge og i utlandet. I annen fase skal det også omfatte utlendinger som satt i fangenskap i Norge.