Illustrasjonsbilde. Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Pelsdyrbonde Per Olaf Lauvås anmelder lederen i Dyrevernnemnda i Rogaland, opplyser Lauvås’ advokat til Nationen.

annonse

Anmeldelsen ble levert til Sørvest politidistrikt fredag.

– For å forstå feilen i saken, og for å søke endringer, er det viktig å etterforske dem som er ledere av en kontrollfunksjon som ikke virker som den skal, sier advokat Arvid Sjødin tilavisa.

– Vi ber om at han etterforskes, og har derfor nå politianmeldt ham, fortsetter han.

Dyrevernsnemndene er en del av Mattilsynet og bistår i det lokale tilsynsarbeidet med det tilsynet kaller «lekmannsskjønn».

Lederen i Dyrevernnemnda i Rogaland som er anmeldt, ønsker ikke å uttale seg om anmeldelsen, opplyser Mattilsynets pressekontakt til NTB.

Faktafeil i rapport

Det var ved Lauvås’ minkfarm med 9.600 dyr i Sandnes at Mattilsynet i en rapport meldte om underernærte dyr og anbefalte fôrbytte eller avvikling av driften. For noen uker siden avslørte Aftenbladet , NRK og pelsdyrbonden blant annet ved hjelp av video- og telefonopptak at rapporten fra juni i fjor var full av faktafeil, noe også tilsynet har innrømmet.

I etterkant av saken har direktøren i Mattilsynet Harald Gjein gått av. Tilsynet har også startet egne undersøkelser om tilsynet hos pelsdyrbonden, og i tillegg skal det nedsettes en undersøkelsesgruppe som skal kartlegge Mattilsynets bruk av dyrevernsnemnder.

Anmeldte Mattilsynet

Pelsdyrbonde Per Olaf Lauvås har tidligere anmeldt Mattilsynet. Anmeldelsen ble henlagt av politiet i februar, men politiet har den siste uka endret mening og opplyst at de vil etterforske saken likevel.

Saken kommer samtidig med at pelsdyrnæringen er under sterkt press, siden de fire regjeringspartiene er enige om at den skal avvikles innen 1. februar 2025.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.