Huset på höjden i Järvälla utenfor Stockholm. Skjermbilde fra Facebook.

Et kommunalt borettslag og et kommunalt kulturhus ville integrere feiringen av den muslimske høytiden eid med feiringen av Sveriges nasjonaldag den 6. juni.

annonse

Det var i Järfalla kommune, i boområdet Söderhöjden, man fikk ideen om en nasjonaldagsfeiring i multikulturens ånd, og inviterte til felles feiring av eid og nasjonaldagen, skriver Samtiden. Dette til tross for at eid i år skjer 4. juni. Feiringen skulle finne sted i det kommunale kulturhuset «Huset på höjden».

Invitasjonen som senerer ble slettet. Skjermdump fra Instagram

Men dette førte til sterke protester fra innbyggerne. Resultatet er at man nå dropper nasjonaldagen og kun feirer eid. 42,5 % av innbyggerne i Järfälla kommune har utenlandsk bakgrunn. Kun seks svenske kommuner har høyere andel.

Skylder på misforståelser

Provokasjon, mener SD

– Dette er en ren provokasjon mot alle oss som elsker Sverige. Kommunen har lenge forringet nasjonaldagen, blant annet ved å forby å synge nasjonalsangen på skoleavslutninger, og blande inn multikulturelle innslag i den offisielle feiringen, sier Wilhelm Erikson og Daniel Cedergren fra Sverigedemokratene (SD) i Järfälla.

– Vil Järfälla gjøre en innsats mot utenforskap og årevis av mislykket integreringspolitikk, burde de bytte ut halalpølsene med svenske kjøttboller og sild. La barna synge Idas sommervise, vifte med blågule flagg og la de vokste stemme i med den svenske nasjonalsangen på Sveriges nasjonaldag.

Uansett: Det blir feiring av nasjonaldagen, på Görväln. Men på kulturhuset blir det eid, og det forsikres om at alle er velkomne.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.