Italias innenriksminister Matteo Salvini (t.v.) og Ungarns statsminister Viktor Orbán håndhilser i forbindelse med førstnevntes besøk til Budapest torsdag. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Ytre høyre bruker kristne verdier som gissel for sin nasjonalistiske tilnærming til verden, mener Une Bratberg i Vårt Land.

Samtidig misliker de pavens kamp for flyktninger, skriver kommentator i Vårt Land Une Bratberg.

Bratberg hevder at kristne verdier kobles med nasjonalisme, og at de som gjør det mener at det er en kulturkrig mellom kristendom og islam. Som eksempel trekker hun frem Ungarns statsminister Viktor Orbán og lederen for regjeringspartiet Fidesz. Une Bratberg sier at han utgir seg for å være det kristne Europas fremste beskytter.

annonse

– Ungarerne ønsker å stanse innvandring. De har bedt Fidesz forsvare det kristne Europa, skal han ha sagt.

Les også: Viktor Orbán: Ungarn bekjemper antisemittisme, Vest-Europa importerer det

Une Bratberg trekker også frem Italias visestatsminister og innenriksminister Matteo Salvini. Han har visst fått mye kritikk for å ha brukt rosenkransen, kors og jomfru Maria i sin valgkamp. Før valget til EU-parlamentet kysset Salvini en rosenkrans og sa.

annonse

– De kritiserer meg for at jeg kysser rosenkransen som jeg blir gitt i gave, men det som gjør meg sint er når de fjerner krusifiksene fra skolene, når de fjerner jula, julekrybben, jesusbarnet.

Les også: Matteo Salvini er våre dagers Anne Enger Lahnstein

– Ingen skal komme her og true det viktigste vi har: Gud og ­fedreland, skal Ungarns Viktor Orbán ha sagt.

Både Orbán og Salvini har holdt kristendommens fane høyt i sine kampanjer i forkant av det nylige EU-valget.

– Når de bruker kristen eller religiøs som identitet, er det nesten utelukkende for å ekskludere noe annet. Det er for å ha et motstykke til islam, og for dem en legitim grunn til å advare mot «den islamske fare»: Hvis de «overtar» landet, vil hele vår kristne kulturarv forsvinne, skriver kommentator Une Bratberg.

Setter du pris på Resett?

VIPPS 124526
BANK 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) eller
SMS “Resett fast” (59,- pr. mnd.) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon