Julian Assange har tilbrakt flere år i Ecuadors ambassade i Storbritannia. Foto: Matt Dunham / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Uppsala tingrett skal mandag ta stilling til om voldtektsanklagede Julian Assange skal varetektsfengsles og utleveres til Sverige.

Svensk påtalemyndighet gjenopptok i mai voldtektsetterforskningen mot Assange.

Klokken 10 mandag starter fengslingsmøtet i tingretten i Uppsala. Beslutter retten at WikiLeaks-grunnleggeren skal varetektsfengsles, vil det bli utstedt en europeisk arrestordre med begjæring om utlevering til Sverige.

annonse

Anklagene om voldtekt og overgrep mot to kvinner går tilbake til 2010, samme år som WikiLeaks publiserte store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan og delvis i samarbeid med aviser som britiske The Guardian og amerikanske New York Times.

Assange ble pågrepet i Storbritannia senere samme år, etter at han var blitt etterlyst av svenske myndigheter. Han ble løslatt mot kausjon.

I 2012 slo britisk høyesterett fast at han kunne utleveres til Sverige. Assange frykter at Sverige vil utlevere ham videre til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade. Der ble han pågrepet i april i år og fengslet i 50 uker for brudd på kausjonsbetingelsene fra 2012.

USA vil også ha ham utlevert. 23. mai offentliggjorde justisdepartementet i Washington en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.

annonse

En britisk domstol skal behandle den amerikanske begjæringen 12. juni.

Fakta om Julian Assange

* Australske Julian Paul Assange (47) grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks.

* I 2010 publiserte WikiLeaks store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan, delvis i samarbeid med aviser som britiske The Guardian og amerikanske New York Times.

* I november 2010 ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

annonse

* Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

* I juni 2012 stadfestet britisk høyesterett at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

* I august 2012 ble han innvilget asyl i Ecuador, men britiske myndigheter nektet ham fritt leide ut av landet. Assange ble dermed værende i ambassadebygningen.

* 19. mai 2017 avsluttet svensk påtalemyndighet etterforskningen av Assange i Sverige.

* I november 2018 avslørte amerikansk påtalemyndighet ved en glipp at Assange er tiltalt i USA.

* Ecuadors president siden mai 2017, Lenín Moreno, har anklaget WikiLeaks-grunnleggeren for gjentatte brudd på vilkårene for ambassadeoppholdet.

* 11. april 2019 trakk Ecuador tilbake beskyttelsen av Assange, og britisk politi gikk inn i ambassaden og pågrep ham. Samme dag offentliggjorde USA en tiltale om medvirkning til datainnbrudd.

* 1. mai ble Assange dømt i en britisk domstol til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012.

annonse

* 13. mai gjenopptok svensk påtalemyndighet voldtektsetterforskningen.

* 23. mai offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.

* 28. mai opplyste Assanges advokat Per E. Samuelson at hans klient er innlagt på sykeavdelingen i Belmarsh-fengselet i London. Assange er i dårlig form og det er knapt mulig å gjennomføre en samtale med ham, ifølge Samuelson.

* 30. mai var Assange i for dårlig form til å delta via video fra fengselet på et kort innledende rettsmøte i London om USAs utleveringsbegjæring.

* 3. juni skal tingretten i Uppsala etter planen ta stilling til om Assange skal begjæres utlevert til Sverige.

* 12. juni holdes et mer omfattende rettsmøte i London om USAs utleveringsbegjæring.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon