SVs representant i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, Karin Andersen, anklager regjeringen for å ha strammet inn kommunenes tilskuddsordning i det skjulte. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
At fem foreldreløse barn er hentet ut fra al-Hol-leiren, viser at det er mulig å hente også andre norske barn og foreldrene deres, sier SVs Karin Andersen.

Mens Solberg har åpnet for å hente hjem de foreldreløse norske barna, er det strid i regjeringen om hva som bør skje med de øvrige barna og deres IS-foreldre.

annonse

Stortingsrepresentant Karin Andersen mener at overleveringen av de fem foreldreløse barna viser at det også er mulig å hente hjem andre.

Hun viser til Norges plikt til å ta vare på barn i sårbare situasjoner, og sier at plikten ikke faller bort for barn med foreldre som har gjort noe galt.

– I noen tilfeller må man også ta med foreldrene til Norge. Man kan ikke frata barn foreldrene sine. Dette er mennesker som uansett kan komme til Norge, og alle som er opptatt av sikkerhet bør forstå at det aller beste er om norske myndigheter faktisk henter dem, sier hun.

Innad i regjeringen mener Venstre at alle de norske barna bør hentes hjem, ikke bare de foreldreløse. KrF vil også hente hjem barnas mødre, mens Frp krever DNA-testing av barna og mener at Norge «ikke under noen omstendigheter» må medvirke til at IS-krigere og deres kvinner kommer hjem.

Frp-politiker Jon Helgheim sier han venter at myndighetene kan legge fram dokumentasjon på at de fem barna som er hentet i Syria, er norske.

– Det er som forventet at disse er hentet ut, men jeg forventer også at myndighetene kan legge fram grundig dokumentasjon på at det er tatt DNA-tester, og at det er dokumentert at disse har norsk tilhørighet, sier Frps innvandringspolitiske talsperson til NTB.

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet i april for å hente hjem de foreldreløse norske barna i al-Hol-leiren, men det er strid i regjeringen om hva som bør skje med de øvrige barna og deres IS-foreldre.

Venstre mener at alle de norske barna, ikke bare de foreldreløse, bør hentes hjem. KrF vil også hente hjem barnas mødre, mens Frp krever DNA-testing av barna og mener at Norge «ikke under noen omstendigheter» må medvirke til at IS-krigere og deres kvinner kommer hjem.

Helgheim understreker at det ikke er noe problem for Frp om det er mulig å hente hjem foreldreløse barn fra flyktningleirene i Syria, men at det ikke skal gjøres noen forskjell, og ikke noe regelverk skal omgås.

– Det er enighet i regjeringspartiene om å hente hjem foreldreløse barn, men det begrenser seg til det. Det er risikoen ved å hente foreldre som har de holdningene de har, vi har vært svært bekymret for, sier han.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.