. Foto: AP / Alastair Grant / NTB scanpix
annonse
annonse

Det betyr at han ikke blir begjært utlevert til Sverige, samtidig som etterforskningen fortsetter.

Ifølge dommeren er Assange fortsatt siktet for én voldtekt av mindre grov art. Hun mener at ettersom han sitter fengslet i London, kan han avhøres der.

Dommeren fastslår også at det ikke er proporsjonalt å varetektsfengsle ham nå, selv om hun medgir at det er en fare for at Assange unndrar seg straff når han eventuelt løslates i Storbritannia. Der soner han en dom på 50 ukers fengsel for brudd på kausjonsbetingelser.

annonse

Anklagene om voldtekt og overgrep mot to kvinner går tilbake til 2010, samme år som WikiLeaks publiserte store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan og delvis i samarbeid med aviser som britiske The Guardian og amerikanske New York Times.

– Frykt for unndragelse

Påtalemyndigheten i Sverige ønsket Assange varetektsfengslet fordi den mente at det er fare for at han unndrar seg straff.

Aktor Eva-Maria Persson sier på en pressekonferanse at hun har full respekt for domstolens avgjørelse, og at hun senere vil bestemme om hun vil anke mandagens beslutning.

Også USA har begjært Assange utlevert etter at justisdepartementet nylig tiltalte ham for brudd på spionasjeloven.

annonse
Ni år gammel sak

Assange ble i 2010 anmeldt for voldtekt og seksuelle overgrep under et besøk i Sverige. I 2012 besluttet en svensk domstol at han skulle varetektsfengsles. Mens han var løslatt mot kausjon, søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade der han fikk politisk asyl og tilbrakte sju år. Han har forklart at han var redd for å bli utlevert til Sverige og derfra videre til USA.

Assange har hele tiden avviste voldtektsanklagene og også anklagene fra USA.

I april, etter at Ecuador hadde fått ny president, trakk landet tilbake asylet, og Assange ble pågrepet av britisk politi og dømt for brudd på kausjonsbetingelsene i 2012.

Ifølge Assanges advokat blir han trolig sluppet ut en gang i september eller oktober, etter at han har sonet om lag halve dommen. Men før dette skal britiske myndigheter ta stilling til om han skal utleveres til USA. Rettsmøtet for dette er satt til 12. juni.

Fakta om Julian Assange

* Australske Julian Paul Assange (47) grunnla i 2006 nettstedet WikiLeaks.

annonse

* I 2010 publiserte WikiLeaks store mengder hemmeligstemplet materiale, blant annet om USAs krigføring i Irak og Afghanistan, delvis i samarbeid med aviser som britiske The Guardian og amerikanske New York Times.

* I november 2010 ble han ettersøkt av svenske myndigheter, mistenkt for voldtekt og seksuelle overgrep mot to svenske kvinner.

* Han ble pågrepet i Storbritannia i desember samme år, men løslatt mot kausjon.

* I juni 2012 stadfestet britisk høyesterett at han kunne utleveres til Sverige. Assange fryktet at Sverige ville utlevere ham videre til USA og søkte tilflukt i Ecuadors ambassade i London.

* I august 2012 ble han innvilget asyl i Ecuador, men britiske myndigheter nektet ham fritt leide ut av landet. Assange ble dermed værende i ambassadebygningen.

* 19. mai 2017 avsluttet svensk påtalemyndighet etterforskningen av Assange i Sverige.

* I november 2018 avslørte amerikansk påtalemyndighet ved en glipp at Assange er tiltalt i USA.

* Ecuadors president siden mai 2017, Lenín Moreno, har anklaget WikiLeaks-grunnleggeren for gjentatte brudd på vilkårene for ambassadeoppholdet.

annonse

* 11. april 2019 trakk Ecuador tilbake beskyttelsen av Assange, og britisk politi gikk inn i ambassaden og pågrep ham. Samme dag offentliggjorde USA en tiltale om medvirkning til datainnbrudd.

* 1. mai ble Assange dømt i en britisk domstol til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012.

* 13. mai gjenopptok svensk påtalemyndighet voldtektsetterforskningen.

* 23. mai offentliggjorde USAs justisdepartement en omfattende tiltale på 18 punkter der Assange blant annet anklages for brudd på den amerikanske spionasjeloven.

* 28. mai opplyste Assanges advokat Per E. Samuelson at hans klient er innlagt på sykeavdelingen i Belmarsh-fengselet i London. Assange er i dårlig form og det er knapt mulig å gjennomføre en samtale med ham, ifølge Samuelson.

* 30. mai var Assange i for dårlig form til å delta via video fra fengselet på et forberedende rettsmøte i London om USAs utleveringsbegjæring.

* 3. juni avviste tingretten i Uppsala en fengslingsbegjæring som ville ha medført en europeisk arrestordre med begjæring om utlevering til Sverige. Voldtektsetterforskningen fortsetter, og påtalemyndigheten vil jobbe for å avhøre Assange i London.

* 12. juni holdes et mer omfattende rettsmøte i London om USAs utleveringsbegjæring.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon