Venezuelas president Nicolás Maduro. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
annonse

Skyhøy inflasjon gjør at væpnede ran og drap ofte ikke lenger lønner seg i Venezuela, grunnet den høye prisen på importert amerikansk-produsert ammunisjon. 

I et intervju med AP, forteller den beryktede gategangsteren «El negrito» fra gjengen «Crazy Boys» i slumområdet Petare i Caracas at Venezuelas økonomiske krise spiser opp profitten hans. Å skyte med pistol har nå blitt en luksusvare, siden en kule er verdt 1 $ i det kriserammede landet.

– Hvis man bruker opp hele ammunisjonsklippet, skyter man vekk 15 $. Hvis man mister pistolen eller politiet konfiskerer den, kaster man bort 800 $, sier han.

annonse

Nedgang i tradisjonell kriminalitet

Forskere på Venezuelan Observatory of Violence (VOV) sier at antall kidnappinger, væpnede overfall og drap har falt kraftig i løpet av de siste årene. De estimerer en nedgang på 20 % i antall drap over en 3-års periode.

Les også: Maduros dødsbander

Lederen til VOV, Robert Briceño, sier at nedgangen er en konsekvens av enkel økonomisk teori. Han mener at utviklingen har en direkte tilknytning til den økonomiske krisen som river landet fra hverandre.

– I disse dager er det ingen som gjør det bra – verken ærlige borgere som produserer rikdom eller de kriminelle som stjeler fra dem. Når penger blir knappe i Venezuela, er det mindre å stjele, sier han.

Oppgang i annen kriminalitet

annonse

Kriminaliteten har derimot ikke forsvunnet som et resultat av kaoset, men heller forandret seg. Mens antall væpnede overfall og drap synker, vokser omfanget av generelt tyveri – som alt fra plyndring av kobbertråder til telefoninfrastruktur til stjeling av husdyr. Narkotikahandel og ulovlig gullgraving har blitt nye standardaktiviteter for organiserte kriminelle.

På tross av nedgangen i væpnede overfall og drap, er volden i Venezuela fortsatt på epidemiske nivåer.

Les også: Venezuela: Opposisjonens siste sjanse

– Venezuela forblir et av verdens mest voldelige land. Det har krigslignende nivåer av vold, men ingen krig, sier Doroty Kronick, en Venezuela-ekspert fra University of Pennsylvania.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.