Sudan har i flere måneder vært preget av omfattende protester med krav om demokrati, etter at landets generaler grep makten da president Omar al-Bashir ble styrtet i april. Foto: AP / NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd skal tirsdag diskutere krisen i Sudan etter at 30 personer skal ha blitt drept i en protestleir i Khartoum.

annonse

Møtet er avtalt bak lukkede dører tirsdag, sier tyske og britiske diplomater.

FNs generalsekretær António Guterres kaller meldingene om drepte demonstranter for alarmerende. Over 30 mennesker ble drept og hundrevis såret da sikkerhetsstyrker åpnet ild mot demonstranter i Sudans hovedstad Khartoum, ifølge leger i landet.

– Det som er tydelig for oss er at det ble brukt overdreven makt mot sivile. Mennesker er døde. Andre er skadd, sier FN-talsmann Stéphane Dujarric.

Protestbevegelsens ledere oppfordrer til nye demonstrasjoner allerede mandag kveld, mens FN fordømmer sikkerhetsstyrkenes bruk av makt mot sivile. Det samme gjør USA, som kaller de militære ledernes fremferd for brutal.

Protestbevegelsen, som består av en allianse av opposisjonsgrupper og aktivister, krever at det settes inn et sivilt styre, etter at landets mangeårige president Omar al-Bashir ble styrtet i april.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.