En massedemonstrasjon ble holdt i sentrum av Praha tirsdag kveld med krav om at statsminister Andrej Babis går av. Illustrasjonsbilde. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix

Rundt 100.000 tsjekkere møtte opp til en demonstrasjon i Praha tirsdag med krav om at statsminister Andrej Babis går av.

annonse

Massemønstringen omtales som den største i Tsjekkia på flere tiår.

Milliardæren Babis anklages for å ha misbrukt EU-subsidier i millionklassen, og en foreløpig gransking fra EU-kommisjonen har fastslått at statsministeren er i en interessekonflikt som forretningsmann.

– Andrej Babis gir oss hver uke en ny grunn til å protestere, sier Benjamin Roll i organisasjonen Million Moments for Democracy, som er blant arrangørene av demonstrasjonen.

Nyhetsbyrået AFPs korrespondent anslår at 100.000 mennesker møtte opp, mens arrangøren oppgir 120.000.

– Skam, skam! ropte demonstranter, som holdt opp bannere med krav om at Babis må i fengsel.

Kan kreve tilbakebetaling
Babis overførte sitt holdningsselskap Agrofert til stiftelser kort tid før han ble statsminister i 2017. En hemmeligstemplet, foreløpig rapport fra EU-granskingen ble nylig lekket til tsjekkiske medier. Der heter det at Babis, som er Tsjekkias nest rikeste person, fortsatt tjener på selskapet han grunnla.

EU kan derfor komme til å kreve tilbakebetaling av opptil 170 millioner utbetalt til selskaper som tilhører Agrofert.

Protestene mot statsministeren har pågått siden slutten av april. Babis selv har gjentatte ganger nektet for å ha gjort noe galt.

– Angrep på Tsjekkia
Babis leder en mindretallsregjering og avfeide senest denne uka en oppfordring fra opposisjonen til å holde et tillitsvotum.

– Granskingen er et angrep på Tsjekkia. Europeiske byråkrater viser forakt for tsjekkiske lover, sa Babis til de folkevalgte tirsdag.

Brussel har stanset nye subsidier til Agrofert-selskaper i påvente av en endelig konklusjon fra den pågående granskingen.

Agrofert består av over 200 selskaper som driver med alt fra landbruk og mat til medier.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.