Laks på SalMars foredlingsanlegg på Frøya i Trøndelag. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
annonse
annonse

Norge eksporterte sjømat for 8,7 milliarder kroner i mai i år, en økning på 3 prosent fra mai i fjor. Lakseverdien har økt, men mange er hardt rammet av alger.

Det ble eksportert 181.400 tonn sjømat i årets mai måned, opplyser Norges sjømatråd , som betegner verdiøkningen som moderat.

– Det har vært en verdivekst på flere arter i mai, hvor spesielt laks og makrell har trukket opp totalen. Etterspørselen etter norsk sjømat er samlet sett god, særlig i Europa og Asia, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

annonse
Algedød

– Samtidig har den norske kronen svekket seg, spesielt mot dollaren, som har gitt en positiv innvirkning på eksportprisen. Selv om både eksportvolum og verdi har økt i mai så har algeoppblomstringen i Nordland og Troms medført at enkelte selskaper har lidd store tap i produksjonen. Dette er en tragisk situasjon for dem som er rammet, legger han til.

For laks alene var eksporten 91.000 tonn i mai i år, og verdien av dette var 6,1 milliarder kroner. Det er en økning på 14 prosent i volum og 1 prosent i verdi fra mai i fjor.

– Sterk vekst i eksportvolumet de siste to månedene har lagt et press på lakseprisen. Historisk sett har mai gitt økt laksepris, men den sterke volumveksten har snudd dette bildet i år, sier analytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Økning så langt i år

Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge i mai i år.

Hittil i år er det eksportert sjømat til en verdi av 43,3 milliarder kroner, en økning på 8 prosent fra samme periode i fjor.

Tallene for mai viser ellers økning i eksporten av ørret, nedgang for fersk torsk, økning for frossen torsk, uendret verdi av klippfiskeksporten, nedgang for saltfisk og sterk verdivekst for både sild og makrell. Reker og kongekrabbe har også hatt en økning.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon