Laks på SalMars foredlingsanlegg på Frøya i Trøndelag. Arkivfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Norge eksporterte sjømat for 8,7 milliarder kroner i mai i år, en økning på 3 prosent fra mai i fjor. Lakseverdien har økt, men mange er hardt rammet av alger.

annonse

Det ble eksportert 181.400 tonn sjømat i årets mai måned, opplyser Norges sjømatråd , som betegner verdiøkningen som moderat.

– Det har vært en verdivekst på flere arter i mai, hvor spesielt laks og makrell har trukket opp totalen. Etterspørselen etter norsk sjømat er samlet sett god, særlig i Europa og Asia, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

Algedød

– Samtidig har den norske kronen svekket seg, spesielt mot dollaren, som har gitt en positiv innvirkning på eksportprisen. Selv om både eksportvolum og verdi har økt i mai så har algeoppblomstringen i Nordland og Troms medført at enkelte selskaper har lidd store tap i produksjonen. Dette er en tragisk situasjon for dem som er rammet, legger han til.

For laks alene var eksporten 91.000 tonn i mai i år, og verdien av dette var 6,1 milliarder kroner. Det er en økning på 14 prosent i volum og 1 prosent i verdi fra mai i fjor.

– Sterk vekst i eksportvolumet de siste to månedene har lagt et press på lakseprisen. Historisk sett har mai gitt økt laksepris, men den sterke volumveksten har snudd dette bildet i år, sier analytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Økning så langt i år

Polen, Frankrike og Danmark var største mottakere av laks fra Norge i mai i år.

Hittil i år er det eksportert sjømat til en verdi av 43,3 milliarder kroner, en økning på 8 prosent fra samme periode i fjor.

Tallene for mai viser ellers økning i eksporten av ørret, nedgang for fersk torsk, økning for frossen torsk, uendret verdi av klippfiskeksporten, nedgang for saltfisk og sterk verdivekst for både sild og makrell. Reker og kongekrabbe har også hatt en økning.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.