En mann i slutten av 50-årene fikk skjerpet straffen fra 15 til 18 års fengsel for flere år med overgrep, vold og voldtekter av familiemedlemmer i Gulating lagmannsrett. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

En mann i 50-årene fikk skjerpet straffen med tre år etter at han anket dommen på 15 år for årevis med voldtekter og vold mot familiemedlemmer.

annonse

Etter dommen i Bergen tingrett i november i fjor, anket mannen i 50-årene til lagmannsretten. Det resulterte i at straffen på 15 år ble skjerpet til 18 år og at erstatningen han må betale til familieofrene ble økt fra 2,4 millioner kroner til 3,9 millioner kroner, skriverBergens Tidende.

Mannen var tiltalt flere års overgrep, for mishandling og vold mot sin tidligere kone og seks barn over flere år. Både i tingretten og lagmannsretten har han nektet straffskyld og hevdet saken var blåst opp. Dette har derimot ikke domstolen vært enig i.

Voldtok datteren

Lagmannsretten skriver at den ikke kan tillegge den tiltaltes delvise forklaring noen særlig vekt. Mannen er dømt for to voldtekter av sin egen datter da hun var ti år og jevnlige voldtekter av henne fra hun var 17 til hun var 22 år. Han ble også dømt for jevnlige voldtekter av sin tidligere ektefelle i 19 år og for familievold mot ekskona og seks barn over flere år.

– Helheten, varigheten og omfanget av handlingene lagmannsretten har funnet bevis for at tiltalte har gjort seg skyldig i, gjør at saken samlet sett er meget alvorlig, skriver Gulating lagmannsrett i dommen.

Irakisk opprinnelse

Familien er av irakisk opprinnelse og har blitt truet av storfamilien etter at straffesaken mot familiefaren er blitt rullet opp. Av den grunn lever ekskona og barna i dag på skjermet adresse står det i dommen.

– I tiltaltes og de fornærmedes kultur er det kvinnene og jentene som bærer skylden og skammen for seksuelle overgrep som blant annet voldtekt. Ved å våge å forklare seg om voldtektene har min klient, ifølge dommen, utsatt seg selv og sine barn for stor risiko, skriver bistandsadvokat Hilde Cecilie Meyer til BT.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.