Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .

De siste tallene for gjeldsvekst blant husholdningene i Norge fortsetter å vise en bekymringsfull utvikling. Veksttakten ligger på høye 5,6 % og total gjeld er nå NOK 3.504 milliarder. Dette utgjør rundt NOK 1,5 million per husholdning. 

Økningen i gjeld siste 12 måneder er NOK 185 milliarder, eller NOK 80.000 per husholdning i Norge.

Gjennomgangsmelodien i Norge at «nu går alt så meget bedre». Men ser man på realveksten i økonomien så var den på 1,4 % i 2018. Så hvorfor dette spriket i vekst mellom økonomi og gjeld? Den åpenbare forklaringen er at folk kompenserer manglende lønnsvekst med økt billig belåning. Så mye som 85% av husholdningslånene går til bolig. Og ferske tall viser at det er svært vanlig med egenkapital på kun 15% og totale lån på 5 ganger bruttolønn. Så det kan se ut som Ola og Kari lever litt på forskudd.

Les også: Verden: 243.000 milliarder dollar i gjeld

De som definitivt lever på forskudd er de som tar opp forbrukslån. Disse vokste med 10% sist 12 måneder fra NOK 106 milliarder til NOK 117 milliarder. Per husholdning utgjør forbrukslån nesten NOK 50.000. Utfallet her gir seg selv.

Siden finanskrisen i 2008 har en løs pengepolitikk ført av Norges Bank resultert i at husholdninger har økt lånene dramatisk og dermed sikret en høy levestandard basert på gjeld. Svært mange har høye lån med minimal egenkapital og er svært følsomme overfor økte renter, tap av jobb, skilsmisse og andre negative begivenheter. Husholdningene som utgjør den laveste 50 prosenten besitter kun 5% av samlet nettoformue. De neste 20 prosentene besitter kun 15% av total nettoformue. Dette viser at store deler av befolkningen er utsatt.

Det er på høy tid med en realitetsorientering blant politikerene som øyensynlig ikke har studert realitetene.