Klimaendringene vil forverre og forlenge de humanitære konsekvensene av væpnet konflikt, frykter generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
annonse
annonse

Klimaendringene forlenger og forverrer de humanitære lidelsene som følge av konflikter, slår Røde Kors fast i en ny rapport.

– Vi ser allerede nå hvordan de som er hardest rammet av fattigdom, vold og konflikt i økende grad også rammes hardest av klimaendringene, sier generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors.

Han frykter at global oppvarming på dramatisk vis vil forverre den humanitære situasjonen i verden.

annonse

– Å stanse klimautslippene og hindre de verste konsekvensene av klimaendringene vil utgjøre en enorm forskjell i folks liv over hele verden, sier Apeland.

Komplekse konflikter vil bli enda vanskeligere å løse som følge av global oppvarming, konkluderer Røde Kors i rapporten «Overlapping Vulnerabilities».

Vanskeligere å løse

Ifølge rapporten vil konflikter bli mer langvarige, og fredsprosesser vil også bli mer tidkrevende, komplekse og kostbare de neste ti årene som følge av klimaendringer.

– Klimaendringene vil forverre og forlenge de humanitære konsekvensene av væpnet konflikt. Det blir mer krevende for oss som bistandsorganisasjon å få effektiv tilgang til områder og befolkningsgrupper med behov for langsiktig bistand, sier Apeland.

annonse
Eget avtrykk

Bistandsbransjen må også se nærmere på eget klimaavtrykk, mener Apeland.

– Vi må alle jobbe for at årsakene til klimaendringene fjernes. Også vi i bistandsbransjen, sier han.

– Røde Kors/Røde Halvmåne-bevegelsen må i likhet med andre organisasjoner og institusjoner svare på den tydelige meldingen fra FNs klimapanel og trappe opp innsatsen for å redusere vårt eget klimaavtrykk og påvirke beslutningstakere over hele verden, sier Apeland.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon