Photo by Saqib Majeed/SOPA
Helseskadelig luft i indiske byer tar hvert eneste år livet av over 100.000 barn under fem år, ifølge en indisk miljøorganisasjon.

Indias miljøinnsats blir nærmest totalslaktet i ny rapport, som ble offentliggjort onsdag i forbindelse med Verdens miljødag.

annonse

Landet har siden 2009 opplevd en rekordstor økning i antall industribedrifter med miljøfarlig avfall, og de siste sju årene har antall svært forurensende industrianlegg steget med 136 prosent, ifølge studien.

Les også: WHO: Rundt 7 millioner dør av luftforurensing hvert år

Rapporten er laget av Centre for Science and Environment, Indias fremste ikke-statlige miljøorganisasjon, og har tittelen «The State of India’s Environment».

I fjor fastslo en FN-rapport at 14 av verdens 15 mest forurensede byer ligger i India. Men til tross for bekymringsmeldingene har indiske myndigheter gjort lite for å bedre luftkvaliteten. Da India nylig holdt valg, var klima- og miljøspørsmål nærmest fraværende under valgkampen.

Landets hindunasjonalistiske statsminister Narendra Modi tvitret onsdag en oppfordring til Indias befolkning om å «leve i pakt med naturen».

– På denne miljødagen må vi alle sette av litt tid til å tenke på hva vi kan gjøre for at planeten vår skal bli grønn og ren, skriver Modi.

Regjeringen hans får imidlertid hard kritikk for manglende miljøinnsats. I rapporten konkluderes det med at 12,5 prosent av alle dødsfall i India skyldes luftforurensing. Den slår også fast at 86 prosent av alle indiske vannkilder er «kritisk forurenset», og at det gjøres svært lite for å øke andelen sol- og vindenergi. Dessuten er landet ikke er i nærheten av å nå målet om 15–16 millioner elektriske kjøretøy innen 2020. I mai lå antallet på 280.000.

Indias utslipp av drivhusgasser steg med over 20 prosent mellom 2010 og 2014.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.