Jøran Kallmyr. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
annonse
annonse

Hver sak er ulik, sier Utlendingsdirektoratet om aupair-saken. 

Onsdag avslørte Aftenposten at UDI mener at au pairen har arbeidet ulovlig hos justisministeren og brutt utlendingsloven. 10. mai måtte hun forlate landet etter at UDI ga henne forhåndsvarsel om utvisning.

UDIs begrunnelse er at au pairen bodde hos justisministerens familie i to måneder i fjor høst, før hun fikk fornyet sin au pair-tillatelse hos politiet.

annonse

Justisministeren har avvist at au pairen arbeidet for familien i disse to høstmånedene, og sagt at hun bare oppholdt seg i Kallmyr-familiens hjem som gjest. Han har også sagt at han har handlet etter anbefalinger og råd han har fått i prosessen, vil beklage om det er begått feil med tanke på utlendingsloven.

Flere fikk samme informasjon

I etterkant har det kommet fram at det er flere som har fått samme informasjon som Kallmyr-familien fra UDI. Selskapet som formidlet aupairen til Kallmyr har også tidligere anbefalt å la aupairer bo hos dem, men har nå trukket tilbake dette rådet.

– Vi har ikke statistikk på dette, sier presserådgiver John Olav Kroken i Utlendingsdirektoratet til Resett.

annonse

– Er det UDIs inntrykk at det er vanlig at vertsfamilier lar au pairer bo hos seg i forkant av at de skal jobbe som au pair hos vertsfamilien?

– Vi har ikke et inntrykk av at dette er vanlig. Informasjonen på våre nettsider og andre steder sier tydelig at en au pair kan bo og utføre oppgaver hos den nye vertsfamilien så snart en fullstendig søknad er levert hos politiet, sier Kroken.

Kan ikke svare

Resett fulgte opp med spørsmål om UDI kunne slå fast helt sikkert om noen andre hadde blitt rammet av slike bestemmelser. Det kunne ikke direktoratet.

Vi har saksbehandlet denne søknaden på helt ordinær måte. Ingen saker er helt like. Det kan for eksempel være flere forhold i én sak, ulike grader av overtredelser og eventuelle formildende omstendigheter. Det er heller ikke alle tilfeller vi får kjennskap til, sier Steinar A. Munch Rotevatn, enhetsleder i visum- og au pairenheten i UDI.

annonse
– Men da kan dere altså ikke med sikkerhet si om det er andre som har fått avslag på samme grunnlag?

– Det er vanskelig å svare på det spørsmålet da ingen saker er helt like/har samme grunnlag.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon