Under slagord som " Send barna hjem nå " og " Barnevernet = Gestapo " demonstrert hundrevis av mennesker mot barnevernet utenfor Stortinget i 2016. Mange av demonstrantene var foreldre som hadde blitt fratatt barna. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
annonse
annonse

I en fersk bok, «Stolen Childhood» som jeg i disse dager har utgitt på engelsk sammen med to medredaktører og medforfattere kritiseres det norske barnevernet kraftig.

Det er en artikkelsamling, så jeg står ikke inne for hvert ord, men i sum mener jeg dette er en svært viktig bok. Så får det heller være slik at den vil sette norske ambassader i arbeid med å forklare at innholdet ikke er korrekt.

Det viktigste med boken er etter min mening at den er grundig, både informativ og analytisk, og ikke en populistisk bok med kun sørgehistorier, selv om den inneholder mange tragiske eksempler på hvordan barnevernet ødelegger familier ved å fjerne barn fra deres foreldre i tilfeller hvor det hadde vært langt bedre med hjelpetiltak i hjemmene.

annonse

Boken på 350 sider med mange kildehenvisninger er beregnet på å spre informasjon blant internasjonale politikere og meningsleder, blant annet journalister.

Jeg må innrømme at jeg er ganske stolt over at prosjektet var min ide, selv om det meste av arbeidet er utført av hovedredaktør Steven Bennett. Han drifter en organisasjon som har som formål å informere om det norske barnevernet i sosiale medier.

Som medredaktør er også Tomas Zdechovsky, som nylig ble gjenvalgt som medlem av EU-parlamentet for det tsjekkiske kristendemokratiske partiet. Han har tidligere engasjert seg sterkt i kampanjene mot det norske barnevernet. Først med utgangspunkt i en sak om en tsjekkisk mor som mistet sine to barn, som skapte store overskrifter i tsjekkiske medier, og senere på mer generell basis etter å ha studert den norske praksisen nøyere.

Det er helt sentralt å ha en person innenfor EU-systemet til å spre boken blant europeiske topp-politikere. Det er viktig for å holde presset oppe mot Norge, slik at myndighetene til slutt forstår at reformer er nødvendig, og at det ikke lengre nytter med bortforklaringer og uriktige påstander om at omsorgsovertagelser kun skjer når det «er absolutt nødvendig».

annonse

Zdechovsky ble nylig innkalt til den norske ambassadøren i Praha der han fikk høre at han og meg selv var populister. Det får så være. Det er ingen tvil om at denne boken er «a pain in the ass» for det norske utenriksdepartementet som strever med å unngå at det stolte norske ryktet som en human menneskerettighetnasjon blir ødelagt.

Jeg håper mange nordmenn vil ha interesse av boken, som kan bestilles på Amazon. Den har forøvrig forord av Gro Hillestad Thune, som etter å ha jobbet i EU-domstolen i flere år må betegnes som en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter.

I presentasjonen av boken heter det:
– «Stolen Childhood», (med undertittelen Sannheten om det norske barnevernet) forteller de skremmende historiene om familier som har fått barna sine fjernet av den norske barnevernstjenesten. Boken skinner et lys på de tvilsomme motivene bak hasteovertagelsene som ødelegger så mange liv, som ofte fører til overgrep, sammenbrudd, avhengighet og selvmord. Den undersøker ideologien som har gitt Barnevernet slik makt og kulturbetingelsene som gjør det mulig å handle uten ansvar.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon