Illustrasjonsbilde. Utenfor Europaparlamentet i Strasbourg, Frankrike Wikimedia Commons. Foto: Silje Bergum Kinsten/norden.org
annonse
annonse

EU gir Albania og Nord-Makedonia det grønne lyset for samtaler om medlemskap.

Begge land har oppfylt de nødvendige betingelser for å starte forhandlinger, uttalte EU-kommissær Johannes Hahn onsdag.

EU-kommisæren sier at han anbefaler åpning av forhandlinger med Nord-Makedonia og Albania. Johannes Hahn har ifølge Der Standard hovedansvaret for EU-utvidelsene. Uttalelsen kom da han onsdag presenterte de årlige rapportene om å trekke inn nye land i EU-samarbeidet for Europaparlamentet i Brussel.

annonse

Åpningen av tiltredelsesforhandlinger krever enstemmig beslutning fra alle 28 EU-land, og søknadene til Nord Makedonia og Albania vil ifølge Der Standard bli drøftet på et møte 18.juni i Luxembourg.

Også Serbia og Montenegro

EU forhandler for øyeblikket med Serbia og Montenegro om tiltredelse til EU, mens samtalene med Tyrkia har gått i stå. Nord Makedonia har tidligere blitt blokkert for forhandlinger av Hellas fordi den nordligste provinsen i Hellas heter Makedonia. Det ble lenge forhandlet om nytt navn for Makedonia, den sørligste tidligere provinsen i Jugoslavia, og det endte med Nord Makedonia.

annonse

Dersom de to statene blir medlemmer av EU vil deres innbyggere kunne reise til Norge for å søke seg jobber, siden Norge via EØS-avtalen er en del av det felles europeiske arbeidsmarkedet.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon