Frode Berg i byretten i Moskva da dommen på 14 års fengsel ble lest opp. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
annonse
annonse

Advokatene til spiondømte Frode Berg mener det ikke er noen vits i å sende inn en benådningssøknad før Russland og Norge har blitt enige om en løsning.

Russlands president Vladimir Putin har fortsatt ikke mottatt noen søknad om benådning for spiondømte Frode Berg, ifølge TV 2. Det var TV-kanalen som først meldte om saken fredag.

Ifølge Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes er det ikke noen vits i søke om benådning før det kommer signaler om at Norge og Russland er blitt enige om vilkårene for en eventuell løslatelse.

annonse
– Formalitet

– I dette tilfellet har vi en person som har havnet i fengsel på grunn av en spionasjesak mellom Norge og Russland. Da blir prosedyrene deretter, og det er ikke noe poeng i å sende søknaden før man vet at det er forhandlet fram en avtale, sier Risnes til VG.

– Sånn sett er benådningssøknaden kun en formalitet. Spørsmålet er om Norge og Russland har kommet til en avtale, og meg bekjent har de ikke det, sier han .

Frode Bergs advokater har tidligere uttalt at en benådning fra Putins side trolig er nordmannens eneste mulighet til å bli løslatt, og på et møte mellom statsminister Erna Solberg (H) og Putin i St. Petersburg i april ble denne muligheten ikke utelukket.

UD bekrefter samtaler
annonse

Ifølge TV 2 bekrefter Utenriksdepartementet nå for første gang at Norge og Russland har snakket om saken.

– Norske myndigheter ønsker at Frode Berg kommer hjem til Norge. Dette har vi formidlet til russiske myndigheter, sier pressetalskvinne Ingrid Kvammen Ekker.

Risnes mener det også er positivt at Berg fortsatt sitter fengslet i Moskva og ikke er overført til en fangeleir et annet sted i Russland.

– Det tenker vi er et tegn på at forhandlinger pågår og at en løsning kan være i sikte, sier han.

I midten av april ble den pensjonerte grenseinspektøren dømt til 14 års fengsel for spionasje i byretten i Moskva. Frode Berg har nå sittet fengslet i 550 dager i Russland.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon