En massedemonstrasjon ble holdt i sentrum av Praha tirsdag kveld med krav om at statsminister Andrej Babis går av. Illustrasjonsbilde. Foto: Petr David Josek / AP / NTB scanpix

I mars ble Vaclav Klaus, sønnen til den tidligere sterkt EU- og innvandringskritiske, konservative presidenten Vaclav Klaus, kastet ut av det konservative partiet ODS.

annonse

Nå danner han et nytt parti, som vil bli presentert på mandag.

Det nye partiet, som sittende parlamentsmedlem Vaclav Klaus jr. er i ferd med å etablere som en utbrytergruppe fra ODS, vil ifølge Der Standard få navnet «Tricolor Citizens Movement». Navnet er registrert hos de tsjekkiske myndighetene.

Sønnen til den tidligere presidenten ble utvist fra det konservative ODS i mars. Han var ifølge partiet langsiktig illojal til partiet, og hadde skadet ODS’ renommé med sine handlinger. Klaus jr. ble ifølge Der Standard ansett som en rival for ODS-leder Petr Fiala.

Les også: Ungarn-ekspert hevder antisemittismen i landet forsvinner under Orbán

Får støtte fra faren

Klaus’ far grunnla ODS i 1991, men forlot partiet i 2008. Det antas at Klaus’ far også blir med i det nye partiet, som presenterer sitt program mandag. I så fall tyder det på at partiet legger seg til høyre for dagens konservative parti.

Vaclav Klaus sr. har siden han gikk av som president vært en etterspurt internasjonal foredragsholder. Han har støttet brexit, og skrevet bok der han advarer mot den islamske innvandringen til Europa.

Radio Praha tror at det nye partiet vil bli en konkurrent først og fremst for det sterkt nasjonalkonservative partiet Frihet og direkte demokrati, som er det partiet i Tsjekkia i dag som profilerer seg mest på islamkritikk.

Vil ut av EU

Den tsjekkiske samfunnsforskeren Petr Just sier til Radio Praha at Václav Klaus jr. lenge har vært aktiv i å presentere synspunkter som kan identifiseres som nasjonalkonservative. Han forsøker å understreke familiens verdier, selv om hans kritikere påpeker at han har blitt skilt to ganger.

– Og selvfølgelig er han kjent for euroskeptisisme, som har vært en langsiktig holdning, ikke bare for Václav Klaus jr., men også for hans far, sier forskeren, som legger til at de EU-kritiske holdningene har blitt sterkere hos de to politikerne over tid, og at de i dag har som mål å trekke Tsjekkia ut av EU.

Vaclav Klaus jr. har forøvrig vært aktiv i kampen mot det norske barnevernet, og deltatt med appeller i flere demonstrasjoner.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.