Vigrid-leder Tore Tvedt er tiltalt for hatefulle ytringer om jøder. Han må møte i Aust-Telemark tingrett. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
Vigrid-leder Tore Tvedt bør dømmes til 60 dagers betinget fengsel, mener aktor. Tvedt er tiltalt for jødehets og rasisme.

Rettssaken mot Tvedt gikk i Aust-Telemark tingrett fredag.

annonse

Aktor, politiadvokat Fredrik Reinertsen, ba også om at Tvedt ilegges 10.000 kroner i bot og at en PC og en harddisk inndras, melder NRK.

Ifølge tiltalen sendte Tore Tvedt i løpet av to måneder i 2016 1.300 eposter til blant annet barnehager og skoler. I epostene er temaet «hjernevask av barnehagebarn til jødedyrkere», ifølge NRK.

Tvedt er også tiltalt for å fremsette hatefulle ytringer gjennom nettsiden til Vigrid og sin blogg. Der skal han ha beskrevet jøder som «reptiler» og «parasitter». Statsadvokaten i Oslo mener dette kan føre til hat og forfølgelse av jøder.

Ifølge tiltalen antyder Tvedt at jøder lyver om utryddelsen av seks millioner jøder under 2. verdenskrig.

Advokat John Christian Elden er Tvedts forsvarer. Han skriver i en epost til NRK at Tvedt nekter straffskyld og mener han har lov til å ytre seg verbalt også med ukonvensjonelle meninger.

Tvedt er tidligere dømt for hatefulle ytringer om jøder. Denne saken endte i Høyesterett i 2008 og endte med at Tvedt fikk en dom på 45 dagers betinget fengsel.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.