Sudan har i flere måneder vært preget av omfattende protester med krav om demokrati, etter at landets generaler grep makten da president Omar al-Bashir ble styrtet i april. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

En av de ledende protestgruppene i Sudan oppfordrer sudanerne til å bruke sivil ulydighet for å presse militærstyret i landet.

Gruppen SPA sier den vil iverksette en landsomfattende kampanje med sivil ulydighet søndag, og at kampanjen vil pågå helt til militærjuntaen som nå styrer landet, gir fra seg makten til et sivil styre.

Oppfordringen kommer en knapp uke etter at sudanske sikkerhetsstyrker brukte makt for å bryte opp de omfattende demonstrasjonene som har pågått i landet. Opp mot hundre mennesker ble trolig drept i mandagens angrep.

annonse

Etter flere måneder med uroligheter og demonstrasjonen ble landets mangeårige president Omar al-Bashir tvunget til å gå av i april. Siden da har landet vært styrt av en militærjunta under ledelse av juntaleder Abdel Fattah al-Burhan.

Samtaler har pågått mellom juntaen og protestbevegelsens ledere om hvordan landet skal styres videre i en overgangsperiode. Opposisjonen krever at det settes inn et sivilt styre. Juntaen har på sin side vært lite villig til å gi fra seg makten.

I mai startet forhandlinger mellom partene, og Etiopias statsminister Abiy Ahmed forsøker å megle. Men forhandlingene har så langt ikke ført til noe resultat.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon