REUTERS/Maxim Shemetov
annonse
annonse

Den 6. juni startet det årlige St. Petersburg International Economic Forum, et tredagers arrangement som i år finner sted for 23. gang.

Over 17 000 deltakere fra 75 land er akkreditert. Årets æresgjest er Kinas president Xi Jinping – som leder en delegasjon med bestående av over 1000 personer.

Den store kinesiske delegasjonen er ikke til å undres over. Handelen mellom Russland og Kina utgjorde i 2018 108 milliarder dollar, og er sterkt økende. I årene fremover forventes Kina – som i 2014 inngikk en gigantavtale med det russiske energiselskapet Gazprom om utvikling av to gassfelt i Øst-Sibir – å investere enorme summer i Russland, blant annet i prosjekter for utvinnelse av naturressurser.

annonse

Hvor stor krus man i Moskva gjør på Xi Jinping fremgår av at russisk statlig tv i flere dager har kringkastet den kinesiske presidentens opplesning av kinesiske visdomsord.

Les også: Putin til Kina for å styrke økonomiske og strategiske bånd

I tilknytning til det økonomiske forumet møtte Putin utvalgte representanter for verdenspressen og svarte på deres spørsmål. Putin fremtrådte som mild og samarbeidsvillig – og sa knapt noe av interesse.

Den mest interessante uttalelsen Putin kom med, var et forslag om at alle land som har kjernevåpen, burde komme sammen for å diskutere sikkerhetsutfordringene knyttet til disse våpnene.

annonse

Som svar på spørsmål om kapitalflukt fra Russland sa Putin at denne i 2018 hadde vært på 66 milliarder dollar, men at dette ble mer enn oppveid av det russiske handelsoverskuddet overfor utlandet på 131 milliarder dollar. Og dessuten ville pengene som var ført ut av Russland, før eller senere vende tilbake.

Noe overraskende erklærte Putin at Russland, blant annet av hensyn til sin egen industri, ikke var interessert i en høyt oppdrevet oljepris, og at 60–65 dollar pr tønne var en pris man kunne leve godt med.

Les også: Russland og Kina skryter av nært vennskapsforhold

At de vestlige økonomiske sanksjonene snarlig, for eksempel i tilknytning til hans kommende statsbesøk i Italia, ville bli lempet på hadde Putin ingen tro på. Men dette så ikke ut til å bekymre ham.

For øvrig fremførte Putin velkjente russiske oppfatninger: Russland respekterer alle lands suverenitet og likeverd, og har ikke blandet seg inn i indre politiske prosesser i USA eller andre stater. Russland har ingen interesse av å svekke EU som er landets viktigste handelspartner. Russland har ikke til hensikt å opprette militærbaser i Venezuela, men oppfyller inngåtte kontrakter om salg av våpen til landet. Britene burde komme seg over Skripal-saken, som Moskva ikke har noe å gjøre med, og gjenopprette normale forbindelser til Russland..

annonse

At den russiske presidenten knapt sa noe nytt og oppsiktsvekkende til verdenspressen må kunne oppfattes som en form for demonstrasjon.. På et tidspunkt da Donald Trump i Storbritannia drikker te med en 94-år gammel dame (Elizabeth II), møtes all verdens statsledere, anført av den kinesiske presidenten, næringslivsledere og vitenskapsfolk i Russland for å inngå hundrevis av kontrakter til en verdi av flere titalls milliarder dollar om økonomisk og vitenskapelig samarbeid..

Under slike forhold er det knapt noen grunn til å si noe til pressen. Det globale økonomiske forumet taler for seg selv.

Innlegget ble først publisert på Kaleidoskop.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon