Statistikk fra 82 land viser at 765 millioner mennesker er blitt giftet bort som barn verden rundt, melder UNICEF som har lagt fram en rapport om temaet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX

Rundt 115 millioner menn og gutter ble giftet bort da de var barn, mange av dem før de rakk å fylle 15 år, viser en UNICEF-rapport.

Statistikk fra 82 land viser at problemet er mest utbredt i fattige land, ifølge rapporten.

Den sentralafrikanske republikk har den høyeste forekomsten av barneekteskap blant gutter, der 28 prosent av menn oppgis å ha blitt giftet bort som barn. Nicaragua og Madagaskar følger hakk i hæl.

– Barnebrudgommer blir tvunget til å ta voksenansvar som de ikke nødvendigvis er klare for. Tidlige ekteskap skaper tidlig farskap og økt press til å brødfø familien, noe som rammer utdanning og arbeidsmuligheter, sier UNICEF-leder Henrietta Fore.

Barneekteskap rammer imidlertid jenter i større grad enn gutter. En av fem unge kvinner mellom 20 og 24 år ble giftet bort før de fylte 18 år, mens kun en av 30 unge menn opplevde det samme. UNICEF estimerer at 765 millioner mennesker er blitt giftet bort som barn verden rundt.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.


annonse