Illustrasjonsbilde. REUTERS/Laszlo Balogh

En nyhet om at norske klimaugassutslipp totalt har økt litt, har skapt mye debatt de siste dagene.

annonse

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at klimagassutslippene økte med 0,4 prosent i 2018.

– Disse tallene er et manifest over en regjering som er totalt handlingslammet i klimapolitikken, sa SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet.

Han mener at Erna Solberg og klima- og miljøminister Ola Elvestuen nå står «naken og avkledd i klimapolitikken».

Les også: Solberg: Nordmenn må få flere barn

Une Aina Bastholm, talsperson i Miljøpartiet de Grønne, var ikke snauere i sin kritikk av regjeringen.

– Regjeringen har ført et helt land bak lyset. De later som de har lagt seg i selen, og så går utslippene opp. Og det i et land som har alle mulige forutsetninger for å være en del av løsningen, sier hun.

Her bues hun av scenen.

Men nå påpeker stortingsrepresentant Gisle Meininger Saudland (Frp) fra Vest-Agder at det er den befolkningsveksten drevet av innvandring som er bakgrunnen for at utslippene har gått litt opp.

– Faktum er at utslippene i Norge egentlig går ned, fordi om vi ser på utslipp i forhold til befolkning går utslippene ned per innbygger. Hadde Norges befolkning vært samme som i 1990, så ville utslippene vært lavere. Så det er på grunn av befolkningsøkningen at utslippene går opp.

Miljøbevisste nordmenn

– Så hva er løsningen på det, er det å føde færre barn?

– Nei, løsningen er å gjøre det samme som nå, vi gjør mye godt klimaarbeid, folk er mer miljøbevisste og tar gode valg, men det dumme er at det finnes en radikal klikk, som skal fortelle at alt går til skogen… Og vil at vi skal la være å dra til syden, skamme deg på flyet, du skal la vær å hente ungene i en dieselbil, dusje i kaldt vann i et mørk og kaldt rom.

– Det nører opp under en unødig polarisering, så svaret må være andre ting enn å gi nordmenn dårlig samvittighet.

Innvandring

– Skal vi stenge grensene for å redde klimaet?

– Det er unektelig et faktum at innvandringen er en del av befolkningsveksten, det er klart, men poenget er å slå fast at det er på grunn av en høy befolkningsvekst at klimautslippene går opp. Vi gjør mye godt miljøarbeid, men venstresiden underkommuniserer det.

– Noen av Resetts lesere vil kanskje lure på om det er så farlig med disse klimaendringene?

– Man kan mene hva man vil om klimaendringene er menneskeskapte eller ikke, men legger man til grunn at det er det så må man anerkjenne at det har blitt gjort utrolig mye godt arbeid i Norge, innbyggerne er mer klimabevisste, og utslippene per innbygger har gått ned.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.