Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) øker kampen mot doping i maraton og andre gateløp. Her fra Oslo maraton i 2017. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) har bevilget penger til et antidopingprogram for å teste utøvere som konkurrerer i gateløp utenfor konkurranser.

annonse

Mange maratonløpere og andre gateløpere trener i det daglige uten risiko for å bli testet utenfor konkurranse. En analyse viser at hele 76 prosent av vinnerne i 50 forskjellige gateløp i 2018 ikke var omfattet av et uavhengig antidopingprogram i deres hjemland.

Det ønsker IAAF nå å gjøre noe med. Forbundet har vedtatt en ny finansieringsordning som skal øke kampen mot antidoping. Utgiftene skal deles mellom samtlige involverte parter, herunder løpsarrangører, løpere og trenere.

– Med den ekstraordinære veksten de siste årene har gateløpsindustrien vært i fare for å bli offer for sin egen suksess. Dette er det avgjørende tidspunktet for å løse sårbarhetene som har blitt identifisert for å beskytte fremtiden til den voksende, livlige industrien, sier IAAF-president Sebastian Coe.

Til nå har antidopingprogrammet hovedsakelig fokusert på de 10 til 15 beste mannlige og kvinnelige utøverne i hver disiplin. Ut over det har det primært vært opp til de nasjonale antidopingorganisasjonene å teste utøverne.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.