En demonstrant reagerer foran oppstilt politi utenfor den folkevalgte forsamlingen i Hongkong søndag. (Foto: Vincent Yu / AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Opprørspolitiet omringer mandag morgen Hongkongs folkevalgte forsamling i kjølvannet av massedemonstrasjonene mot utlevering av etterlyste personer til Kina.

Det begynte som en fredelig demonstrasjon, men utviklet seg til voldelige sammenstøt mellom demonstranter og politi søndag, der politifolk brukte køller og pepperspray, mens noen av demonstrantene svarte med å kaste flasker.

Mandag morgen sto politiet fremdeles vakt rundt parlamentsbygningen, melder Reuters.

annonse
Kinesisk kommentar

I en lederkommentar i The China Daily mandag går avisa langt i å anklage andre land for å stå bak det de omtaler som forsøk på å forårsake uro i regionen. Det listes om konkrete politiske utspill som alle skal ha ledet opp til demonstrasjonene.

– Alle disse utenlandske trekkene er udiskutable politiske grep og forsøk på å blande seg i Hongkongs interne anliggende, med det endelige målet å undergrave Kinas suverenitet, heter det i lederen.

– Man kan ikke la være å spørre seg om Hongkong er beleiret av fremmede makter som samarbeider med lokale opposisjonelle som kommer med ubekreftede påstander om at utleveringsloven vil bli brukt som et middel for å arrestere politiske aktivister, skriver den statlige kinesiske avisa.

Over 1 million
annonse

Hongkongs politiske lederskap – og Kina – mener den nye loven er nødvendig for å tette smutthull og å hindre at byen blir brukt som gjemmested for kjeltringer på flukt fra det kinesiske fastlandet. Folket er tydeligvis ikke enige i at en lov om utlevering skal være nødvendig, og organisatorene av demonstrasjonene hevder at 1.030.000 personer deltok i protestene søndag. Politiet mener det korrekte antallet var 240.000.

En lignende demonstrasjon samlet rundt 130.000 mennesker i Hongkong i april, ifølge arrangøren Civil Human Rights Front.

3.000 medlemmer av advokatforeningen Law Society gjennomførte torsdag en stille protest mot lovforslaget.

Starter onsdag

Den lovgivende forsamlingen i landet vil starte diskusjonene rundt lovforslaget onsdag.

I kjølvannet av demonstrasjonen i Hongkong demonstrerte flere hundre personer utenfor det kinesiske konsulatet i Vancouver søndag, lokal tid i Canada.

– Denne lovendringen vil berøre flere millioner mennesker, ikke bare i Hongkong, mennesker over hele verden, sier Mabel Tung, som organiserte protesten i Vancouver.

Hun er styreleder i Vancouver Society in Support of Democratic Movement og kom til Canada fra Hongkong for 40 år siden.

Kina gir full støtte til omstridt lovforslag i Hongkong

annonse

Det er uaktuelt å trekke planene om en utleveringsavtale med Kina, sier Hongkongs leder Carrie Lam, som har full støtte fra Beijing etter masseprotestene.

Uttalelsen fra Lam, som ble tatt i ed av Kinas president Xi Jinping i 2017, kom dagen etter massive demonstrasjoner i Hongkong. Folket protestert mot lovendringer som skal gjøre det mulig å utlevere personer til det kinesiske fastlandet.

– Dette er en svært viktig del av lovverket som vil hjelpe oss å opprettholde rettferdighet og dessuten sikre at Hongkong innfrir sine internasjonale forpliktelser hva angår forbrytelser begått på tvers av landegrenser og internasjonalt, sier Carrie Lam til pressen mandag.

Kritikere av lovforslaget mener det vil frata befolkningen i Hongkong frihet og legge skjebnen til aktivister og Beijings meningsmotstandere i hendene på et lukket kinesisk rettsvesen.

– En million demonstranter

Unge aktivister som står i spissen for protestene, reagerer med sinne på at Carrie Lam forsvarer lovforslaget på tross av demonstrasjonene, som trolig var de største i Hongkong på over ti år.

Statsstyrte kinesiske medier hevder arrangørene av protestene i Hongkong har inngått en «sammensvergelse med Vesten» og peker på møter mellom opposisjonelle i Hongkong og høytstående amerikanske tjenestemenn.

annonse

Arrangørene hevder at 1.030.000 personer deltok i protestene søndag. Politiet mener det korrekte antallet var 240.000. Uansett var massemønstringen blant de kraftigste uttrykkene for offentlig misnøye siden Hongkong ble tilbakeført til kinesisk styre i 1997.

Ingen søketreff

– Det er svært verdt å merke seg at noen av de internasjonale kreftene i betydelig grad har styrket sin samhandling med Hongkong-opposisjonen de siste månedene, skriver den kinesiske utgaven av den nasjonalistiske statlige avisa Global Times i en lederartikkel søndag.

Statlig kringkasting ignorerte masseprotestene i kveldsnyhetene søndag, mens det statlige nyhetsbyrået Xinhua gjentok byregjeringens holdning til loven «som svar på et offentlig opptog». De som søkte opp demonstrasjonen på Kinas sosiale medieplattform Weibo, fikk ingen aktuelle treff.

Varsler ny protest

Den lovgivende forsamlingen i Hongkong vil starte diskusjonene rundt lovforslaget onsdag. Motstanderne av loven har varslet en ny demonstrasjon samme dag.

Blant dem er Agnes Chow, som sier hun frykter at lovendringen vil true Hongkongs rettssikkerhet, grunnleggende rettigheter og demokrati. Loven vil dessuten «ødelegge Hongkongs spesielle status med «ett land, to systemer», mener hun.

annonse

– Jeg håper Hongkong-regjeringen vil respektere vår mening, sier Agnes Chow til pressen i Tokyo, hvor hun ankom mandag for å forsøke å sanke støtte gjennom japanske medier og politikere.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

annonse
Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon