Erna Solberg. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
annonse

Statsminister Erna Solberg ber om tettere internasjonalt samarbeid for å hanskes med europeisk arbeidslivskriminalitet.

– Norges arbeidsmarked er globalisert. Vi drar stor nytte fra migrasjon av faglærte arbeidere og fri bevegelse av mennesker i Europa. Samtidig har vi sett at arbeidsinnvandring kan legge press på arbeidsmarkedet, lønn og sosiale fordeler. Vi har også sett en økning i arbeidsrelatert kriminalitet. Dette kan vi ikke akseptere, sier Erna Solberg.

Statsministeren og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie deltok mandag på markeringen av den internasjonale arbeidsorganisasjonen ILO sitt 100-årsjubileum i Genève. ILO er FNs internasjonale særorganisasjon for arbeidslivet.

annonse

Under sin tale trakk statsministeren blant annet fram likestilling i arbeidslivet, utdanning, kampen mot slaveri – og vold og trakassering på arbeidsplassen. Hun trakk også fram hvordan kriminalitet på det europeiske arbeidsmarkedet kan lede til økt nasjonalisme og populisme.

– Hvis vi skal løse de største utfordringene i vår tid, trenger vi mer – ikke mindre – internasjonalt samarbeid. Vi trenger et sterkt FN, sier Solberg.

Hun ber om et tettere samarbeid om returnering av statsborgere som ikke kvalifiserer for opphold, asyl eller beskyttelse.

– I 100 år har ILO vært en forkjemper for aktivt trepartssamarbeid, bindende internasjonale bestemmelser, arbeidstakerrettigheter, like konkurransevilkår og sosial rettferdighet, sier Solberg.

– Dette er tiden å forsvare alt vi har bygget opp de siste 100 årene. Når ILO går inn i sitt andre århundre, må vi sikre en sterk, moderne og effektiv organisasjon.

Resett trenger din hjelp

Du kan støtte oss på Vipps nummer 124526.
Bankoverføring til kontonummer 1503.94.12826.
SMS "Resett fast" (59,- pr. mnd.) eller SMS "Resett" (200,- en gang) til 2474.

NB: Dette er helt separat fra Resett-abonnement og gir ikke tilgang til abonnementsinnhold. Resett-abonnement finner du ved å trykke her.