Sudan har i flere måneder vært preget av omfattende protester med krav om demokrati, etter at landets generaler grep makten da president Omar al-Bashir ble styrtet i april. Foto: AP / NTB scanpix
annonse
annonse

Opprørslederen Yasir Arman hevder å ha blitt deportert fra Sudan til Sør-Sudan etter at han ble løslatt fra fengsel.

– Jeg ble deportert mot min vilje, sier Arman, som er generalsekretær i Det sudanske folks frigjøringsbevegelse (SPLM-North).

På Twitter opplyser han at han ble fløyet fra Sudans hovedstad Khartoum til Sør-Sudans hovedstad Juba i et militært helikopter.

annonse

– Jeg visste ikke hvor de fløy meg til. Jeg spurte dem mange ganger, forteller han.

Væpnet konflikt

SPLM-North er et forbudt politisk parti i Sudan og har en væpnet gren som ligger i væpnet konflikt med landets regjeringsstyrker sør og sørøst i landet.

Arman er generalsekretær i SPLM-North og har levd i eksil. Han ankom Sudans hovedstad Khartoum 26. mai for å delta i samtalene mellom opposisjonen og militærjuntaen, som har styrt landet siden president Omar al-Bashir ble styrtet i april. Han ble pågrepet 5. juni.

annonse

Fredag ble også de to SPLM-North-lederne Ismail Khamis Jalab og Mubarak Ardol pågrepet i sine hjem i Khartoum, etter at de hadde hatt samtaler med Etiopias statsminister Abiy Ahmed. Han forsøker å mekle i striden mellom opposisjonen og Sudans generaler.

Protestbevegelse

Mandag meldte det statlige fjernsynet i Sudan at de tre mennene var løslatt. Også Jalab og Ardol ble ifølge Arman deportert.

– Jeg kom hit sammen med kamerat Ismail Khamis Jalab og kamerat Mubarak Ardol, opplyser han.

SPLM-North inngår i Alliansen for frihet og forandring, protestbevegelsen som har organisert demonstrasjonene mot regimet i Sudan siden desember.

Løslatelse av Arman er et av kravene Alliansen har stilt for å gjenoppta samtalene med militærjuntaen.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon