Vann må kokes, oppfordrer Askøy kommune. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
annonse
annonse

Fortsatt strømmer det på med nye smittetilfeller etter vannskandalen i Askøy, og epidemien er ikke over. Tirsdag vil barnehager og skoler likevel være åpne.

– Det er fortsatt flere nye tilfeller. Det er omtrent samme antallet konsultasjoner og henvisninger til Haukeland som vi har sett tidligere dager. Vi konkluderer med at intensiteten i epidemien er like høy som i går, sa varaordfører Bård Espelid på en pressekonferanse andre pinsedag.

Han opplyser at høydebassenget som er pekt ut som mulig smittekilde, er koblet fra vannsystemet.

annonse

– I tillegg tilsetter vi ekstra klor i vannet. Hvis noen mot formodning skulle få drikkevann inn i fordøyelsessystemet, er kanskje faren for å bli smittet mindre, sier Espelid.

Forbedret vannkvalitet

Samtidig viser nye prøveresultater at vannkvaliteten på søre Askøy er forbedret etter at høydebassenget på Øvre Kleppe ble stengt.

– Det svekker ikke mistanken om at smittekilden er dette bassenget, sier Espelid tilNRK. Han legger imidlertid til at de ikke kan friskmelde vannet enda.

annonse

– Vi må være helt sikre på at vi ikke gjør en feilvurdering, sier Espelid.

Skolene åpne

Anbefalingene om å koke vannet står fortsatt ved lag, og kommunen har i tillegg satt ut flere vanntanker med rent vann til innbyggerne.

Fortsatt mangler kommunen klare svar på hva som er smittekilden, og varaordføreren opplyser at de samarbeider nært med Folkehelseinstituttet for å finne kilden.

Selv om epidemien ikke er avblåst, er planen at barnehager og skoler skal holde åpent tirsdag. Smittevernlege Arild Iversen mener dette vil være helt trygt.

– Så lenge folk ikke har symptomer, vil de ikke overføre smitte, fastslår han.

Kommunen samarbeider nå med Røde Kors for å nå ut til folk som kan ha problemer med å skaffe seg rent vann, eller som kan ha gått glipp av beskjedene om å koke drikkevannet.

annonse
Fortsatt nye smittetilfeller

Fra klokken 13 søndag formiddag og til klokken sju mandag morgen har legevakten i Askøy henvist åtte personer til Haukeland universitetssjukehus og gitt 87 sykepleierråd over telefon, samt hatt 24 konsultasjoner på selve legevakten.

Sykehuset har gjort tiltak for å sikre god nok kapasitet til å håndtere situasjonen.

Mandag klokken 10 opplyser sykehuset at de har 18 innlagte som følge av situasjonen i Askøy, og at ingen av dem er kritisk skadde.

Totalt har det vært 13 innlagte barn og 42 innlagte voksne gjennom hele perioden, men mandag er ingen barn innlagt.

En ett år gammel gutt fra Askøy døde av tarminfeksjon onsdag i forrige uke. Det er fortsatt ikke bekreftet om dødsfallet kan knyttes til smitte fra drikkevannet i Askøy.

Svar på nye vannprøver fra Askøy ventes

Mandag er det ventet svar på nye vannprøver som er tatt fra høydebassenget på Øvre Kleppe i Askøy kommune, hvor det tidligere har blitt funnet tarmbakterier.

I forbindelse med NRK sitt besøk til pumpestasjonen i boligfeltet på Øvre Kleppe søndag, tok en representant fra kommune en prøve av vannet. Flere prøver er blitt gjort i området og det er ventet svar mandag, skriver kanalen.

Rundt 2.000 personer er trolig blitt syke som følge av drikkevannet på Askøy. Arbeidet med å finne kilden til smitten pågår fortsatt.

Det ble fredag påvist høye konsentrasjoner av E.coli-bakterier i høydebassenget i Øvre Kleppe i kommunen. Det er også gjort funn av Clostridium og intestinale enterokokker.

Totalt har 47 personer, 13 barn og 34 voksne, vært innlagt på Haukeland sykehus som følge av epidemien, viser tall fra Helse Bergen.

I tillegg har Askøy legevakt i løpet av seks timer søndag gitt 45 personer råd på telefon, gjort 25 konsultasjoner og gjort to henvisninger.

Tegn abonnement eller støtt oss på andre måter hvis du ønsker at Resett skal bestå som en motvekt til de etablerte og statsstøttede mediene i Norge.

Vipps 124526
Bankkonto 1503.94.12826
SMS “Resett” (200,- en gang) til 2474

Utskriftsvennlig versjon Utskriftsvennlig versjon